Akademin
Författaren Elise Karlsson och Förläggarern Svante Weyler Foto: Fredrik Sandberg/TT Bertil Ericson/TT

Svenska Akademins agerande överraskar och välkomnas

Elise Karlsson: Ser agerandet som en slags ljusning
2:20 min

Gårdagens besked att Svenska Akademien bryter all kontakt med den så kallade Kulturprofilen välkomnas idag av en av de kvinnor som vittnat om att hon utsatts för sexuella trakasserier av mannen.

Författaren Elise Karlsson är en av 18 kvinnor som vittnat om mannens beteende. Till Kulturnytt säger hon att hon blev överraskad av Akademiens agerande.

 – Jag tycker att det är väldigt bra att man har gått ut snabbt och direkt och bekräftat att man tror på de 18 vittnesmålen i Dagens Nyheters artikel, varav ett är mitt. Enligt mig är detta ett oväntat agerande från Akademien eftersom de alltid har haft en sluten kultur. Jag ser det här som en slags ljusning, att det det nu finns en möjlighet att Akademien kommer ta itu med sin interna kultur och kanske inse att det behövs en större transparens på 2000-talet, säger hon. 

Vad vill du se för agerande av Akademin härnäst?

– Jag hoppas att den här utredningen som Akademien drar igång leder till faktiska resultat. Det finns akademiledamöter som jag undrar över hur de ska kunna sitta kvar, helt enkelt.

Förutom att bryta all kontakt med den anklagade mannen meddelar även Svenska Akademien att anhöriga till ledamöter inom Akademien ska ha blivit utsatta för Kulturprofilens beteende. Dessutom konstaterar Akademien att institutionen brutit mot sina egna jävsregler och har därför anlitat en advokatbyrå som ska utreda kulturprofilens inflytande över Svenska Akademien.

Förläggaren Svante Weyler är även han överraskad över Akademiens agerande.

– Jag har som många andra följt den här Akademin genom decennierna. Följt deras höjdpunkter och dess kritiska ögonblick. Jag har aldrig varit med om att den talat om sig själv och sina problem på ett sådant här öppet och samtida språk, säger han och fortsätter. 

– När Akademin själv tar upp frågan om att det har kunnat finnas oegentligheter i utdelningen av priser så är det naturligtvis helt otroligt med tanke på Akademins tidigare historia av att aldrig någonsin diskutera sina principer eller sina kriterier. Utan bara som en Sfinx dela ut sina gracer. Så jag tror att det kan vara en väldig och önskvärd förändring, men det vet vi inte säkert förrän om ett tag, säger Svante Weyler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".