Alice Bah Kuhnke.
1 av 2
Alice Bah Kuhnke Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.
2 av 2
Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

Kritik mot kulturministerns uttalanden på Instagram

Professor Olle Lundin: Det kan vara fråga om förtal
0:53 min

Kulturminister Alice Bah Kuhnke får kritik för uttalanden om den man, känd i Stockholms kulturvärld, som pekats ut av 18 kvinnor i DN för att ha gjort sig skyldig till sexuella trakasserier och våldtäkt.

I förra veckan skrev kulturministern på sitt Instagramkonto att citat "äcklet vet inga gränser" och att mannen "i kraft av sin makt och status, begått grova övergrepp under lång tid".

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är kritisk till uttalandena och säger att det kan vara fråga om förtal.

– Sådana uttalanden bör hon avhålla sig ifrån, menar Olle Lundin.

Ministern skriver inte ut mannens namn på sitt Instagramkonto, men tillräckligt många detaljerade uppgifter för att han ska vara lätt att identifiera.

– Finns det omständigheter och uppgifter som gör att han är identifierbar i alla fall så är det förtal, säger Olle Lundin.

Liksom myndigheter och domstolar måste enskilda statsråd måste vara objektiva och sakliga. Det är reglerat i Regeringsformen.

– Det är klart att man får engagera sig i saker, men då på ett sakligt och rimligt sätt och då ska man till exempel inte uttala sig om enskilda personer.

Kulturnytt har sökt kulturminister Alice Bah Kuhnke, som skickat en skriftlig kommentar via sin pressekreterare. 

”Ministern refererar till de frågor som hon fått av en journalist och hur hon svarat på dem. Frågorna handlade om de offentliggjorda uppgifterna som dessförinnan publicerats i media om att den här personen tilldelats en utmärkelse 2015, uppgifter som Regeringskansliet dagen innan hade lämnat ut som allmänna handlingar till media i enlighet med offentlighetsprincipen.

Hon namnger inte personen och i de fall personer nämnt namn i kommentarsfältet så tas de bort och det motiveras varför.

Ministern har också uttryckt att hon hoppas att vittnesmålen leder till polisanmälan för att det ska få en rättslig prövning.”

Kulturnytt har sökt den utpekade kulturprofilen för en kommentar, men utan framgång

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".