DN publicerade i veckan en granskning av en kulturprofil med nära band till Svenska akademin.
Internationell press skriver om Kulturprofilen som anklagas för övergrepp Foto: HENRIK MONTGOMERY

Nyheten om Kulturprofilen uppmärksammas internationellt

I helgen publicerade ett antal franska, tyska och amerikanska tidningar artiklar om Kulturprofilen som anklagas för trakasserier och våldtäkter.

Nyheten om mannen med starka band till Svenska Akademin som nu anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp har fått internationell uppmärksamhet.

Franska "Le Monde" skriver till exempel om nyheten i en artikel med rubriken "Svenska Akademin skakas av skandal kring sexuella övergrepp". I artikeln citeras några av vittnesmålen från Dagens nyheters artikel i vilken arton kvinnorna berättar att de trakasserats av Kulturprofilen.

Tyska "Deutsche Welle" skriver också om nyheten under rubriken: "Nobels litterära akademi kapar banden med man anklagad för sexuella övergrepp".

Även New York Post tar upp ämnet i en artikel som citerar Svenska Akademins uttalande om att man tillsatt en utredning för att undersöka om mannen haft något inflytande i besluten kring utdelandet priser och stipendier.

Efter att nyheten lyfts av nyhetsbyråerna AP och AFP har även tidningar i Afrika och Asien skrivit om det.

Flera tidningar berättar också om de uppror och vittnesmål om trakasserier och övergrepp från olika branscher i Sverige som följt i kölvattnet efter hashtaggen "Metoo". Och beskriver det som att ett av världens mest jämställda länder skakas av en social rörelse som blottlägger sexistiska strukturer inom kultur- och mediebranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista