Suzanne Scanlon
Suzanne Scanlon Foto: Velaquez
RECENSION - LITTERATUR

Konsten att sortera tillvaron och citaten i bokstavsordning

2:39 min

Går helheten att finna i en ny komposition av fragmenten eller faller allt ännu mer isär? "Hennes 37:e år" av Suzanne Scanlon är en berättelse i bitar.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Hennes 37:e år
Originaltitel:
Her Thirty-Seventh Year: An index
Författare:
Suzanne Scanlon
Översättare:
Linda Skugge

Den här romanen består av tematiska anteckningar i bokstavsordning, ett index, ett försök att skapa struktur av ett rörigt år i en kvinnas liv – där ett ord som leda kan hänvisa till andra ord som inre styrka och äktenskap.

Det är en genial idé som dessvärre inte fungerar i en annars utmärkt översättning av Linda Skugge då habit blir vana på svenska, Endgame blir slutspel. Det alfabetiska indexet faller samman och när jag försöker läsa kors och tvärs blir det som att försöka hitta i Tokyo där husen är numrerade i den ordning de byggdes och inte utifrån var de står på gatan.

Och ibland överskuggar strukturen, stilen innehållet och handlingen eller är istället för och så är det i detta fall: Lärare i kreativt skrivande i New York tampas med dåliga uppsatser, går till terapeuten, har bebis och är trött på äktenskapet, ligger med en man i kängor som påminner henne om hennes egen lärare i kreativt skrivande som hon hade en relation med och som hängde sig, lätt litterärt igenkännbar.

Vi vet alla vilka självbiografiska fällor som inte får slå igen.

Allt har liksom redan hänt i "Hennes 37:e år" som blinkar till Marianne Faithfulls ballad om kvinnan som vid just 37 inser att det inte blir några bilturer med håret fladdrande i Paris.

Här finns citat och läsefrukter att stryka under, som om flera generationer gått på samma litterära diet, Duras, Kuddboken av Sei Shonagan, Jean Rhys, och numera också Anne Carson och Maggie Nelson.

Som om livet var något som skulle läsas istället för att levas om jag ska våga vara lite uttråkad och banal. Vi vet alla vilka självbiografiska fällor som inte får slå igen. Och i "Hennes 37:e år" blndas du och hon och ibland jag-formen lite hur som för säkerhets skull.

Den här boken fungerar speciellt i original som ett sorts litterärt index att bläddra fram och tillbaka i men precis som viss konst som är mer koncept än utförande försvinner den snabbt ur minnet. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista