I år kommer den kontroversiella tidningen Nya Tider att ha en monter på Bokmässan.
Bokmässan i Göteborg. Foto: TT

Nya Tider stoppas på nästa bokmässa

Bokmässan: "En enda utställare tar allt fokus"
5:03 min

Bokmässan i Göteborg kommer att neka den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut vid nästa års mässa.

Det beslutet har bokmässans ledning tagit.

Nya Tiders deltagande har enligt mässan inneburit att Bokmässans innehåll hamnat i skymundan, att organisationen inte har kunnat ägna sig åt sitt uppdrag och att mässan inte kan utvecklas.

– Frågan om en enda utställare har blivit en så stark symbolfråga och tagit allt ljus från de författare som är på plats, säger Frida Edman, tillförordnad mässansvarig.

Debatten kring Nya Tiders medverkan på bokmässan i Göteborg har rasat sedan augusti 2016, när den högerextrema tidningens närvaro uppmärksammades.

Efter debatt och kritik sade mässan nej - för att några dagar senare ändra sig igen och säga ja till utställaren. Även i år medverkade Nya Tider, trots massiva författaravhopp, bojkotter och stor medial debatt.
Mässan har beskrivit att den vill vara en öppen och demokratisk arena och att riktlinjerna kring utställare bland annat handlar om att man inte fått bryta mot lagen.

Men man har nu ändrat sig kring den aktuella utställaren handlar om att ta hänsyn till mer än principer säger Frida Edman, tillförordnad mässansvarig.

– Ett principiellt beslut kan man fatta utan erfarenhet och fakta, nu har vi erfarenhet och fakta och då har vi en rådande situation. Vi måste då utgå från det. För att vi ska fortsätta vara en av Europas främsta bokmässor måste vi få tillbaka fokus till det viktiga, litteratur och läsning, säger Frida Edman.

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk beklagar beskedet.

– Jag tycker det är tragiskt, speciellt som man hänvisar till att det varit så mycket debatt kring Nya Tider, om det är så att det är brännheta frågor som vi skriver om så finns det ju större anledning att ge oss möjlighet att föra debatten på Bokmässan.

Författaren och journalisten Elisabet Åsbrink, ordförande i svenska Pen, är nöjd med bokmässans beslut.

– Det var det enda möjliga om bokmässan skulle kunna överleva, säger hon. Den splittring som skapades och den propagandaseger som den här högerextrema tidningen fick genom att delta på bokmässan gjorde hela situationen ohållbar.

Karin Ohlsson, kulturchef på Expressen, säger att hon inte är förvånad över dagens besked från mässan men säger att det lämnar många obesvarade frågor.

– Jag tycker att bokmässan ska ha en frihetlig syn på vilka som ska få delta, säger hon. Hur gör man med vänsterextrema utställare? Det här har ju varit en enorm debatt som har blivit en symbolfråga för hur yttrandefrihet ska förverkligas i praktiken. Och att bokmässan inte berör den här debatten på ett principiellt plan är märkligt. Det är som att de inte har märkt hur det har präglat kulturdebatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".