Bokmässan
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Mattias Hermansson. Kulturchef, Kulturredaktionen. Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm
KOMMENTAR

Bokmässans Nya Tider-besked ganska väntat

3:16 min

Igår kom beskedet att Bokmässan i Göteborg inte låter högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut 2018. Sveriges Radios kulturchef kommenterar beslutet.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Frida Edman, tf. mässansvarig på Bokmässan motiverar beslutet med en enda utställare tagit fokus övrig verksamhet på mässan.

– Reaktionerna är rätt väntade, de följer tidigare linjer i den här väldigt polariserade frågan. Det har ju varit mer än ett år av en infekterad och väldigt moraliskt präglad debatt, men som nu slutar med en lösning av krasst ekonomiska skäl, och sannolikt för att mässan ska få med sig de dominerande aktörerna i form av de stora förlagen, säger Mattias Hermansson, kulturchef på Sveriges Radio.

Vad innebär det för Bokmässan framåt?

– Ja, alltså beslutet var ju inte helt oväntat. Det är alltså ett affärsmässigt beslut som egentligen upphäver det tidigare principiella. Och det ser också ut som att man tar ett steg mot att vara mer något mer av en marknadsplats för läsare, författare och förlag än ett torg för tankar och åsikter. Och det är också möjligt att man pekar helt på den ekonomiska faktorn för att undvika den principiella diskussionen.

Beslutet att låta Nya Tider ställa ut på mässan skapade väldigt mycket diskussion. Innebär det att Bokmässan kommer slippa sådana här debatter i framtiden?

– Det återstår att se. Det är ju ett helt annat politiskt landskap och samtal idag än under de decennier som Bokmässan växte till att bli så dominerande som man är idag. Till Göteborgs-Posten säger mässan att man också kommer säga nej till aktörer som kan orsaka kontroverser på liknande vis som Nya Tider, så det är uppenbart att de till varje pris undvika att detta sker igen.

I år startades alternativa mässor under helgen i protest mot Nya Tiders närvaro. Vad händer med dem nu?

– Den och andra frågor lär vi ju få höra mer om de kommande dagarna i nyhetsflödet. Rätt många tyckte ju att tillskotten berikade och breddade bokmässehelgen. En möjlig utveckling kan nu vara att om själva Bok & Bibliotek försöker återgå till att vara mer av en marknads men där mer ideologiskt drivna och alternativa arrangemang fortsätter växa fram.

Finns det någon vinnare i detta?

– Nja, sett till krasst resultat är det väl i så fall Nya Tider, trots att de klagar nu. Uppmärksamheten har fungerat som en massiv marknadsföring för den här högerextrema publikationen. Det gav tidningen en stor prenumerantökning 2016, rörelseintäkterna ökade med runt 25 procent och i förlängningen ledde tillväxten också till ett utökat presstöd 2017. Så i reda siffror så är Nya Tider hittills vinnare.

Relaterat

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista