Tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
1 av 3
Tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
I SVT:s Min sanning säger Sara Danius att "om en akademiledamot beter sig klanderligt så kan den uteslutas" Foto: SVT
2 av 3
I SVT:s Min sanning säger Sara Danius att "om en akademiledamot beter sig klanderligt så kan den uteslutas" Foto: SVT
Sara Danius, Svenska Ak
3 av 3
Sara Danius från Svenska Akademien. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Avgångskrav mot tidigare ständiga sekreterare tillbakavisas

1:15 min

Svenska Akademiens stadgar har ingen utträdesparagraf och därför kan ledamöterna inte lämna sina stolar frivilligt. Det är Horace Engdahls kommentar till den debattartikel där professor emeritus Claes Sandgren kräver att tidigare ständiga sekreterare avgår.

UPPDATERING: Sara Danius har kommenterat i SVT att ledamöter kan uteslutas

I debattartikeln som publicerats i Dagens Nyheter skriver Claes Sandgren att förtroendet för Svenska Akademien och dess ledamöter är rubbat och kräver att de tidigare ständiga sekreterarna Horace Engdahl och Peter Englund avgår.

Bakgrunden är rapporteringen kring den så kallade kulturprofilen som har nära band till flera ledamöter. Mannen anklagas av 18 kvinnor för sexuella trakasserier och Akademiens hantering av frågan är satt under lupp.

Men enligt Engdahl är ett utträde inte möjligt enligt regelverket:
"I samband med en konflikt i slutet av 1980-talet gjordes en utredning inom Akademien som kom till slutsatsen att frivilligt utträde inte är möjligt. De ledamöter som vid den tiden lämnade arbetsgemenskapen behöll därför sina stolar, och efterträdare till dem valdes först efter deras död" skriver Engdahl i ett mejl till TT.

Han tar författaren Kerstin Ekman som exempel: hon innehar fortfarande stol nr 15 i Akademien fast hon i praktiken aldrig sitter på den.

I debattartikeln hävdar Claes Sandgren även att flera ledamöter på senare år själva fått några av Akademiens finaste priser. Det stämmer inte, enligt Englund.

"I början av 2000-talet beslöt Akademien att hädanefter inte ge några priser eller andra belöningar till sina egna ledamöter, och det är en princip som har upprätthållits sedan dess", skriver Engdahl.

Också Peter Englund avvisar avgångskravet:

"Jag tänker självfallet inte gå i svaromål i ett sådant här ärende, och bemöta åsikter från en person som helt uppenbart inte vet vad han talar om", skriver han i ett mejl till TT.

I en SVT-intervju konstaterar dock Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att "om en akademiledamot beter sig klanderligt så kan den uteslutas".  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista