When We Rise
"When We Rise"

"When We Rise": Om hbtq-rörelsens historia

Samtal om serien "When we rise"
7:52 min

"When We Rise" är en amerikansk mini-serie som gick på amerikansk tv i våras, och som nu har dykt upp på sajten HBO Nordic. P1 Kulturs Roger Wilson diskuterar serien med Linus Fremin från TV-dags.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Serien handlar om hbtq-rörelsens historia, från sjuttiotalet och framåt. Och en del har kallat det här för en homosexuell motsvarighet till "Rötter", en annan historisk miniserie som gick på samma amerikanska tv-kanal ABC, men då handlade om svarta och slaveriets historia.

"When We Rise" börjar 1972, några år efter det legendariska upproret på gaybaren Stonewall inn i New York. Men den här serien har sitt fokus på västkusten och San Fransisco. Och i fyra avsnitt får vi sen följa kampen för hbtq-rättigheter genom fyrtio år och en handfull huvudpersoner.
Det börjar med kampen mot diskriminering, kvinnorörelsen, och sedan aidsaktivismen för att slutligen landa i år 2013 och högsta domstolens beslut att de lagformuleringar som begränsade äktenskap till ett förbund mellan man och kvinna stred mot den amerikanska konstitutionen.

Mannen bakom den här serien är Dustin Lance Black, Oscarsvinnande manusförfattare till filmen "Milk".

Hela samtalet om "When We Rise" mellan Roger Wilson och Linus Fremin, som bland annat skriver om film och tv på sajten Tv-dags, går att lyssna på via ljudlänken ovan!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".