Elfriede Jelinek. Foto: Scanpix.
1 av 2
Elfriede Jelineks "Vinterresa" skrevs 2011 Foto: Scanpix
Från vänster Daniel Nyström, Ester Claesson, Petra Fransson i "Winterreise" på Galeasen. Foto: Elisabet Sverlander
2 av 2
"Högspänningsmeditation" - Winterreise på Galeasen i regi av Christina Ouzounidis Foto: Elisabet Sverlander
RECENSION - LITTERATUR

Elfriede Jelinek i ett bottenfruset land

4:23 min

Den österrikiska författaren Elfriede Jelinek fick Nobelpriset i litteratur 2002. Hennes läsdrama "Vinterresa" är en uppgörelse på 96 kompakta sidor.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Vinterresa
Originaltitel: Winterreise
Författare: Elfriede Jelinek
Översättare: Maria Tellander

”Det kommer att komma ett mycket värre förgånget/ min framtid kommer jag att gå förbi/ allt är borta!"

Om tiden är en tvångsmässig loop är platsen alltid Österrike, som om livet bara bestod av skidpister – och källare. I den här Vinterresan återfinns ingen självmordsbenägen ung man – här är det malande monologer, ibland framvevade på lira av en äldre författare som vägrar byta repertoar fast ingen orkar lyssna längre i ett land där folk ändå saknar öron.

Jelineks resa går genom ett empatistört samhälle genomsyrat av sin egen gamla unkna offerroll.

Ibland är där ett kollektiv som talar, som förbannar den lilla flickan Natascha Kampusch som rövades bort av en man i en vit varubil och hölls fången som sexslav i åtta år innan hon lyckades fly. Och dessutom hade mage att skriva en bok om saken. Detta kollektiv som talar i "Vinterresa" vill verkligen inte ha några andra offer än sig själva, våra smärtor är viktigare! skanderar de. "Hon ska tillbaka till sitt träsk! /Varför hamnar hon i teve - där ju egentligen vi hör hemma? /Vi vill inte ha henne längre!"

Jelineks resa går genom ett empatistört samhälle genomsyrat av sin egen gamla unkna offerroll. Och dit det också kommer flyktingar och främlingar men knappt har de hunnit dit förrän de är försvunna igen. De har väl ingen framtid här, säger den bottenfrusna offentligheten med ögonen hårt hopknipna. ”Att sluta ögonen i mörkret vad ska det tjäna till? Räcker det inte att inte se någonting? Måste man dessutom stänga ögonen, för det man ändå inte har sett?”

Och här råder korrupta stiftelser och banker, och ett uppgjort bröllop i ett hav av skulder men här finns också föräldrarna, den döda modern och den åldrande dottern som via nätdejting försöker kräva in de ömhetsbetygelser som gått henne förbi alla de år hon tagit hand om mamman. Jelinek står inte sociologen Zygmunt Bauman efter i sitt utvärderande av kärleken som vara. Man lämnar sitt lösenord och strax kommer en människa framkrypande i maskorna på nätet.

 "Vad har ni i vår källare att hämta?”  

Och Vinterresans vandrare är den senildemente fadern som förlorat all sin makt och blivit inspärrad på institution av dottern och modern. "Han kommer att få det bättre i mörkret!/Han har ingen aning att han kommer från bergen mer./Bortleverans!"

Författaren Thomas Bernhard hade säkert funnit sig väl tillrätta på den här resan där slagborr och vev passar bättre än liftkort. Och liksom Bernhard skonar inte Jelinek någon – allra minst sig själv. Och i snöskredet av ord får var och en ta till sig det man hinner med och det som känns mest angeläget innan vi alla försvinner i avgrunden. Så därför tillbaka till monologen om källaren där allting lyfts upp till ytan och så ner med det igen, där så mycket ryms. ”Vi är alltid här uppe, vi flyter alltid ovanpå, vi är så skickliga på det, att alltid hålla oss uppe, vi flyter ovanpå som fettpärlor som ingen kan blunda inför men jag frågar mig i alla fall: Vad har ni i vår källare att hämta?”  

Och förresten är det Svenska Akademiens Horace Engdahl som skrivit blurben på baksidan av "Vinterresa": ”Det bästa Jelinek skrivit sedan Nobelpriset.”

Katarina Wikars
katarina.wikars@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista