Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är en av redaktörerna som hoppar av.
Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är en av redaktörerna som hoppar av. Foto: Nils Petter Nilsson/Scanpix

Redaktörer hoppar av Dokumentet 2.0

Turerna kring Aftonbladets projekt Dokumentet 2.0 har varit många. Nu hoppar redaktörerna bakom projektet av, uppger Journalisten.

Syftet med projektet har varit att samla in anonymiserade berättelser om sexism och trakasserier på tidningen. Men i går meddelande Aftonbladets ansvariga utgivare Sofia Olsson Olsén att publiceringen pausas. Skälet är att personerna som förekommer i texten kan identifieras.

Nu meddelar redaktörerna för Dokumentet 2.0 - de fem Aftonbladet-medarbetarna Ebba Thornéus, Åsa Linderborg, Eva Franchell, Gunilla Granqvist och Frida Söderlund - att de avbryter sitt arbete med projektet.

Angående beslutet att hoppa av projektet skriver de fem redaktörerna bland annat så här:

”[...] Så vi har bestämt oss för att hoppa av det här projektet som kippar efter luft, insvept in en allt solkigare sorgmantel. Den senaste tidens rabalder gör det svårt för oss att med trovärdighet ta materialet in i en ny fas.

Alla ni som tycker att vi i gruppen ska publicera Dokumentet 2.0 själva, måste vi göra besvikna: I så fall kommer vi tvingas stå som juridiskt ansvariga för en rapport som vår arbetsgivare uppmanat oss att sammanställa. Det vore helt orimligt. Och dessutom, det är inte vi som äger materialet som vi menade var redo för publicering. (Grundmaterialet har bara vi sett och det har vi förstört.) Vi hoppas att det ska komma ut i någon form även om vi inte kan göra det jobbet."

Flera journalister på Aftonbladet är rasande över Sofia Olsson Olséns agerande.

– Hon har ljugit för redaktionen och för läsarna. Förtroendet är helt förbrukat, säger en medarbetare till Journalisten.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg säger till Journalisten att hon förstår att hanteringen känns förvirrad.

– Aftonbladet har en rörlig organisation med dålig kommunikation mellan golv och ledning, och det ser vi resultatet av nu, säger Åsa Linderborg.

– För oss som jobbat med Dokumentet och för de som lämnat sina berättelser har det varit en självklarhet att arbeta journalistiskt, i avsikt att det ska kunna publiceras.

Kulturnytt har under dagen sökt Sofia Ohlson Olsén och de fem redaktörerna till Dokumentet 2.0 utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista