Mickan och Fredde positionerar sig i Torekov.
Mickan och Fredde positionerar sig i Torekov. Foto: SF
RECENSION – FILM

Välbekant och roligt på Solsidan

Nina Asarnoj recenserar Solsidan - The movie
2:47 min

Filmen ”Solsidan” bygger vidare på TV4:s serie med samma namn. Mycket är sig likt men den här gången blir det också en liten tur till semesterorten Torekov.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Solsidan
Manus: Jesper Harrie
Regi: Måns och Felix Herngren
Skådespelare: Mia Skäringer, Henrik Dorsin, Henrik Schyffert, Felix Herngren, Josephine Bornebusch, Malin Cederblad och Sven Wollter m.fl.
Genre: Komedi
Betyg: 4 av 5

Att se nya Solsidan-filmen är lite som att gå på släktträff. Och då menar jag inte någon Norén-jul eller något annat traumaframkallande genbaserat umgänge. Utan mysigt och hemtrevligt helt enkelt.

Anna och Alex, Fredde och Mickan, Ove och Anette – de är så välbekanta att jag lärt mig känna igen minsta munvinkel. Alla är lika irriterande och mänskliga som de alltid har varit. Både Ove och Alex går klädda i katastrof-fula midjekorta poplinjackor, Oves i en mystisk ljungrosa ton och Alex är senapsfärgad. Sådana detaljer tycker jag är väldigt kul.

I nya filmen är det julpyntat hemma hos Fredde och Mickan när Anna och Alex släpper bomben att de ska skiljas. En scen som vagt påminner om en av mina favoritfilmer: ”Fruar och äkta män”. Jag börjar inse, möjligen sist av alla, att Solsidan helt enkelt har blivit vår inhemska variant av Woody Allen.

Hans lyxiga Manhattan-miljöer och neurotiska krånglande är bara förflyttat till överklassidyllen Solsidan utanför Stockholm. Med skillnaden att personerna på Solsidan brottas mer med tingen - alltså grillarna och barnvagnarna och semesterdrömmarna - än sina inre liv. För de lever ju lyxliv, långt från de flestas vardag. Men problemen de brottas med är ändå allmängiltiga.

I den här filmen är det skilsmässoångest, ofrivillig barnlöshet, Freddes dåliga relation till sin pappa och instagramskryt. Något som många uppenbarligen kan relatera till även på långt socialt avstånd från Solsidan.

Utflykten till Torekov är möjligen på gränsen till bisarr. Hela Fredde-familjen går runt i fejk-trashade badkappor för att smälta in i semesteridyllens dresscode. Där rör de sig verkligen på gränsen till buskis, men samtidigt är det väldigt roligt.

Det finns de kritiker som redan stört sig på att filmen påminner om ett extralångt avsnitt av tv-serien men det är något jag bara ser som en stor fördel. Vad hade ni väntat er!?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".