Skylt om filminspelning
1 av 2
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Pernilla August. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio
2 av 2
Pernilla August. Foto: Alexander Donka/Sveriges Radio

#metoobackstage: Nu larmar kvinnor bakom kameran och scenen

2:02 min

I uppropet #metoobackstage som publiceras i Svenska Dagbladet vittnar 1614 kvinnor bakom film-, tv- och scenproduktioner om maktstrukturer och övergrepp inom sina branscher.

Skådespelaruppropet #tystnadtagning skakade om den svenska kulturvärlden. Nu följs det upp av kolleger bakom scenen och kameran i uppropet #metoobackstage.

Irene Lopez är frilansande regissör och dokumentärfilmare, och en av 1614 kvinnor som skrivit på uppropet.
– Metoo backstage kom som en skänk från ovan. För mig var det att ta tillbaka de här 15 åren av allmän tystnad.

Bland de som skrivit under finns yrkesgrupper som klippare, skräddare, regissörer och snickare, och kända namn som Pernilla August, Josephine Bornebusch och Bahar Pars.

Irene Lopez förklarar att övergreppen varit en slags norm.
– Jag har inte varit med om att bli sexuellt antastad på det sättet. Men jag har sett det hända andra, och jag har hört det hända andra. Det är så sorgligt att vi har accepterat det som en norm för hur man ska vara kvinna i den här branschen.

Maria Hedman Hvitfeldt är prefekt på Stockholms Konstnärliga Högskola. Även hon har skrivit på uppropet. Och på skolan finns utbildningar för många av de yrken som är representerade i #metoobackstage.

Hon tycker att det är viktigt att utbildningarna bidrar till att motverka eventuella övergrepp på studenternas framtida arbetsplatser.
– Vi måste titta över våra utbildningar. Till exempel så vet jag att det finns en av utbildningarna som har moment om hur man spelar in känsliga scener. Jag tycker att det är viktigt att det syns att studenterna från början ser att det här är något som kommer komma upp.

Regissören och dokumentärfilmaren Irene Lopez konstaterar att både kvinnor och män på maktpositioner måste ta sitt ansvar.
– Det är så enkelt egentligen. Det är som Pippi säger. Är man stark så måste man vara snäll.

Irene tillägger att tystnaden inte får fortgå.
– Alla vi som kommit till en position - som har lite makt - måste från och med nu bara tala högt om detta. Det får inte bli någon tystnad i 15 år till. Från och med nu är den tystnaden borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista