"Little Yellow Boots" regissör - John Webster
1 av 3
"Little Yellow Boots" regissör - John Webster Foto: Sveriges Radio
Little Yellow Boots
2 av 3
Little Yellow Boots Foto: John Webster
Little Yellow Boots
3 av 3
Little Yellow Boots Foto: John Webster

Klimatdokumentären ”Little Yellow Boots” visas på Doc Lounge

3:06 min

Idag har klimatdokumentären "Little Yellow Boots" av finländaren John Webster premiär på Doc Lounge i Malmö. Samtidigt kommer filmen live-streamas ut på kulturhus och bibliotek runt om i Sverige.

Kulturnytt har träffat regissören John Webster och pratat om klimatfrågan, om att göra en film till sitt barn barnsbarn. Och om två små gula stövlar.

– De små gula stövlarna kom in i mitt liv för ungefär sju år sedan. Jag tänkte på framtiden och jag tänkte på att havsnivån kommer stiga. En meter eller kanske två meter, säger John Webster.

170 miljoner människor bor nu under en meter från havsytan berättar han.

– Det är väldigt många människor som kommer behöva flytta. Som kommer bli klimatflyktingar. Och vart ska det flytta, frågar han sig.  

Det är en känslosam resa som dokumentärfilmaren John Webster tar oss med på. På en tågresa till kolgruvorna i kalla Sibirien, till Marshallöarna i Stilla Havet och till FN:s klimatmöte i New York 2014. 

Hur kan man hjälpa sitt barnbarnsbarn? Femtio år från nu? Och vad gör egentligen en person för skillnad för världen. Det är stora universiella frågor som John Webster ställer i sin klimatdokumentär "Little Yellow Boots."

– Stövlarna tillhör mitt kommande barnbarnsbarn som kommer födas någon gång 2060-talet, säger John Webster. 

 _______________________________________________________

Doc Lounge Live är ett livesändningskoncept som uttvecklats av den nordiska visningsorganisationen Doc Lounge. Sedan 2006 arbetar organisationen med evenemang, lansering och alternativ distribution av nya dokumentärfilmer.

Konceptet vill ge biografer, kulturhus och bibliotek chansen att ta del av interaktiva livesändningar och dokumentärfilmer.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista