Tio trädgårdsmännsikor växtvittnar i boken Trädgårdslegender.
Tio trädgårdsmännsikor växtvittnar i boken Trädgårdslegender.
KULTURNYTTS JULKALENDER 2017

Lucka 4: Trädgårdsdrömmar

1:32 min

Nina Asarnoj öppnar lucka 4 och får odlarinspiration av boken "Trädgårdslegender" av Lisa Ising.

Just decembermörkret lämpar sig så särskilt bra för att fantisera om att växtlivet ska komma tillbaka och i boken ”Trädgårdslegender” av Lisa Ising får jag möta tio växtmänniskor med både magiska och praktiska gåvor. Karin Berglund, Lotte Möller, Lars Krantz och alla de andra stora namnen men också formgivare som Ingegerd Råman och Signe Persson-Melin som skapat sina egna trädgårdsrum.

Boken som kom 2016 är lite av en doldis, omslaget täcks av mörkt gröna funkiablad och en sliten vit träbänk, långt från trädgårdspornografins alla närgångna bilder på ståndare och pistiller. Men mellan dessa diskreta gröna pärmar finns en sådan frodig kunskapsrikedom och blomsterprakt att det nästan är konstigt att det inte växer ut groddar och strån från själva sidorna.

Och eftersom jag själv just i år har förvandlats från evig trägårds-teoretiker till löksättare och frösamlare, så kan fantasin nu äntligen få blad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista