Jakten på tidskristallen, Barnkanalens julkalender. Foto: SVT
1 av 5
Många av karaktärerna från Marvinter står samlade i en skogsdunge.
2 av 5
I år finns det spel till julkalendern!
SVT Julkalender 2016
3 av 5
Sci-fi hör inte hemma i julkalendern, tycker många. Foto: SVT
Huvudrollsinnehavarna Monna Orraryd, Vincent Wettergren, Eva Rydberg och Naima Palmaer vid presentationen av årets julkalender - "Jakten på tidskristallen" som börjar sändas i SVT 1:a december.
4 av 5
Huvudrollsinnehavarna Monna Orraryd, Vincent Wettergren, Eva Rydberg och Naima Palmaer vid presentationen av årets julkalender - "Jakten på tidskristallen" som börjar sändas i SVT 1:a december. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Huvudrollsinnehavarna Monna Orraryd, Vincent Wettergren, Eva Rydberg och Naima Palmaer vid presentationen av årets julkalender - "Jakten på tidskristallen" som börjar sändas i SVT 1:a december.
5 av 5
Huvudrollsinnehavarna Monna Orraryd, Vincent Wettergren, Eva Rydberg och Naima Palmaer vid presentationen av årets julkalender - "Jakten på tidskristallen" som börjar sändas i SVT 1:a december. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hur bra är julkalendrarna i SVT och SR?

Kristina Lindquist om årets julkalendrar
8:01 min

Kulturjournalisten Kristina Lindquist gästade Roger Wilson i P1 Kultur för att diskutera årets julkalenderar: "Jakten på tidskristallen" på SVT och "Marvinter" på Sveriges Radio.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Går det att hitta en röd tråd mellan årets kalendrar?
- Absolut. Båda bygger på en väldigt klassisk premiss där ensamma och mer eller mindre utsatta barn är med om ett snabbt scenbyte, ställs inför svåra prövningar och - förhoppningsvis - övervinner dem. I "Jakten på tidskristallen" riskerar själva tiden att stanna dagen före julafton och i radiokalendern hotar den otäcka Maran med evig natt, säger Kristina Lindquist.

Hur ser det ut rent genremässigt?
- "Marvinter" är en myllrande fantasyberättelse, som kombinerar gammal folktro med det moderna barnets våndor och problem. Det finns en samtida "smartness" i manus, och det blir tydligt att Johanna Koljonen har varit med och skrivit.

Serien bygger på Erika Vallins boktrilogi "Speglarnas hemlighet", och Oskar Mellander och Tord Danielsson som har skrivit manus och regisserat har gjort en starkt konceptuell tv-adaption som är fullkomligt överlastad med blinkningar till populärkulturen.

Hur tar det sig uttryck?
- Vi befinner oss rent generellt i en stark åttiotalsrevival, med "Stranger things", nyinspelning av "Blade runner", och "Jakten på tidskristallen" är verkligen en oändlig referensfest. Eva Rydbergs rollfigur professor Styregaard är närmast en blåkopia av Doc Brown i "Tillbaka till framtiden", där spelad av Christopher Lloyd.

Kostym, scenografi och musik för tankarna till "Top gun" och "V" och en charmig robot påminner om R2-D2 i "Star wars" - men också om betydligt nyare "Wall-E".

Det finns för övrigt också detaljer i upplägget - med de tre barnen som kommer till Framtidsakademin - som är en helt skamlös stöld från "Harry Potter".

I "Jakten på tidskristallen" ser vi Rikard Wolff i hans sista roll - hur känns det?
- Wolff gör ett härligt raspigt porträtt av ett slags ondskans mellanchef, som påminner om Alan Rickman som professor Snape, för att återkomma till Harry Potter. Och det ger verkligen en extra, bitterljuv, dimension att se honom i det här sammanhanget.

Vad tror du om målgruppen för årets julkalendrar?
- Jag såg de första avsnitten av "Jakten på tidskristallen" med ett par lågstadiebarn, som var alldeles förtjusta - möjligen tyckte de att det var för lite jultematik. Men 7-8-år tror jag är perfekt. Radiokalendern är lite skrämmande, möjligen ska man vara något äldre. 

Vad blir det samlade omdömet för årets julkalendrar?
- Inte högsta betyg, men närapå! I "Marvinter" hann man särskilt lyckats med att skapa en rik och myllrande ljudvärld, som ramar in på ett väldigt suggestivt sätt. "Jakten på tidskristallen" är inte lika tät i berättartekniken, men den är charmig och humoristisk, och bär på en framtidsnostalgi som är rätt oemotståndlig. 

 

FAKTA:

"Jakten på tidskristallen"
Fritt efter "Speglarnas hemlighet" av Erika Vallin.
Manus och regi: Oskar Mellander, Tord Danielsson
Med: Monna Orraryd, Naima Palmaer, Eva Rydberg, Vincent Wettergren, Rikard Wolff m fl

 

"Marvinter"
Manus: Johanna Koljonen, Gustav Tegby och Ida Kjellin.
Regi: Eva Staaf
Med: Elis Lindsten, Josefin Ljungman, Frida Bagri, Emma Broomé, Alexej Manvelov m fl

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".