I SVT:s Min sanning säger Sara Danius att "om en akademiledamot beter sig klanderligt så kan den uteslutas" Foto: SVT
1 av 2
I SVT:s Min sanning säger Sara Danius att "om en akademiledamot beter sig klanderligt så kan den uteslutas" Foto: SVT
sdlspe16466 Svenska Akademien
2 av 2
Foto: HENRIK MONTGOMERY

Kommentar: "Vill Svenska Akademien vara mer öppen - eller inte?"

4:27 min

I helgen visar Sveriges television den på förhand uppmärksammade intervjun med Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i programmet Min sanning. Kulturredaktionens Mattias Berg kommenterar.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Hör Sara Danius i "Min sanning" kommentera möjligheten att utesluta medlemmar ur Akademien – ljudklipp under artikeln

"Min sanning" med Sara Danius går redan nu att se på SVT Play. En som tittat är kulturredaktionens Mattias Berg, som gjort flera program som har med Svenska akademien att göra, bland annat podden Nobelkoden.

Vad får man för inblick i akademiens kris i intervjun med Danius? Vad fick hon för frågor om Kulturprofilen och hans verksamhet?

– Jo, det tog ungefär sex minuter innan intervjuaren Anna Hedenmo kom in på det. Hon frågade om det här pressmeddelandet som kom i förra veckan, som bland annat handlade om att även fruar och döttrar till Akademiledamöter hade utsatts för vad man kallade "oönskad intimitet", säger Mattias Berg.

Vad svarade hon?

– Ungefär det som stod i pressmeddelandet förra vecka - att det var oacceptabelt, att hon blev chockad och inte visste. Plus att man nu överlämnat ärendet till en advokatbyrå som ska utreda Kulturprofilens kopplingar till Akademien, om det finns eventuella oegentligheter kring vilka som fått stipendier etc.

– Men fortfarande ställdes inte en central fråga - och som varken Sara Danius eller någon annan har svarat på. I pressmeddelandet konstateras nämligen att Akademien har brutit mot sina egna jävsregler. Men vad får det då för konsekvenser? Vem eller vilka har gjort det? Hur?

– Jag kan ju förstå att det här behöver utredas mer - men tydligen står det redan klart att man redan brutit mot reglerna. Då måste vi få veta mer om det.

I går skrev också en professor i civilrätt på DN Debatt att de tidigare ständiga sekreterarna, Horace Engdahl och Peter Englund, borde avgå. Vad tänker du om den kritiken?

– Ja, det var ju en på många sätt intressant artikel - men kanske var Peter Englunds svar ännu mer intressant. Han skrev där in sig mycket tydligt i Akademiens långa historia av snorkiga svar till medierna - då han menar att den här professorn, som tidigare också varit ordförande för Institutet mot mutor, citat: "uppenbart inte vet han talar om".

– Och det kan ju vara sant. Det kan ingen riktigt veta, eftersom vi inte har någon insyn i någonting kring Akademien. Men det man skulle önska är ju att den tidigare ständige sekreteraren Peter Englund då bemöter kritiken i sak, påpekar på vilket sätt den är felaktig, etc.

– Den här snorkigheten får också den plötsliga öppenhet som prisades i medierna i förra veckan, då Englund själv på Instagram lade ut en unik bild inifrån Akademien då det här pressmeddelandet skrev, mest som - propaganda. 

Nu är det lite mer än en vecka kvar till nobelprisutdelningen, hur kommer det här att påverka Nobelveckan?

– Det är väldigt svårt att säga. Men jag tror nog att Akademien behöver tänka igenom sin kommunikationsstrategi ordentligt innan dess. Vill man alltså vara mer öppen - eller inte? Eller är det fortfarande så att man bara ställer upp i den här typen av sammanhang, som t ex "Min sanning", där man själv på många sätt har agendan i sin hand, säger Mattias Berg.

Programmet Min Sanning går att se på SVT Play.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista