Finlands flagga. Foto: Scanpix.

Humoristisk släng eller språkpolitisk brandfackla?

1:38 min

Finlandiapristagaren Juha Hurmes hyllning till svenska språket under sitt tacktal förra onsdagen fick kulturministern Sampo Terho att se rött.

"För er som inte förstod vad jag nyss sa har jag ett enkelt råd: "Opetelkaa ruotsia, juntit!"

 Lär er svenska, töntar, det var orden, yttrade av Finlandiapristagaren Juha Hurme, som fick Finlands kulturminister Sampo Terho att ilskna till och kräva en ursäkt på twitter.

- Det här ordet han använder, töntar, använder han junti. och Junti betyder förutom tönt så har det också en klang av obildad bondtölp, säger Philip Teir, författare och journalist.

Händelsen, menar Their, visar på klyftan mellan den kulturvärld som ser tvåspråkigheten som en självklar tillgång och de som vill att Finland ska vara enspråkigt. Kulturminister Sampo Terho, som tillhör utbrytarpartiet Blå Framtid, driver frågan om att avskaffa den obligatoriska svenskundervisningen i skolan. Och bara dagar efter Finlandiabråket rapporterade svenska Yle att kulturministern systematiskt valt bort finlandssvenskar från styrelserna i de samnordiska kulturfonderna.

- Jag tror att om jag följer min egen lilla filterbubbla så tror jag att man tar det inte särskilt allvarligt, utan skrattar bara mest åt att Sampo Terho identifierar sig själv som en sån här junti, alltså en sån här bondlurk.

- Däremot är det mycket allvarligare om han börjar att verkligen gå in som det verkar, in i kulturpolitiken med någon slags etniska glasögon. Och det tycker jag är någonting som man kanske borde följa desto noggrannare, säger Philip Teir.

Kulturnytt har sökt Finlands kulturminister för en kommentar. En tjänsteman på ministeriet hälsar att Sampo Terho inte vill kommentera meningsutbytet med Hurme eller Yles uppgifter om kulturfonderna i nuläget.

 

Victoria Greve
victoria.greve@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista