FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.
FST inbjudan till julmiddag. Foto: Viveca Bladh/SR.

Åtalade myndighetschefer frias

1:57 min

Stockholms tingsrätt friar de fem myndighetschefer inom kultursfären som åtalats misstänkta för tagande av muta.

Tingsrätten ogillar åtalen både mot företrädarna för de föreningar som organiserat och bjudit på julmiddagar och vårfester och mot de myndighetsföreträdare som varit med på de tillställningar.

Det gäller de fem myndighetspersoner som stått åtalade för tagande av muta samt företrädare för de två musikföreningarna FST- förningen för Svenska tonsättare och SKAP- Sverige kompositörer som stått åtalade för givande av muta.

– Jag kan se att domstolen har, i viss utsträckning, ansett att de här myndigheterna som verkar inom kulturens, kulturdepartementets område i viss mån förefaller ha en annan sits än en annan myndighet. Man anser till exempel inte att det som dom här myndigheterna gör är myndighetsutövning, vilket man ju kan ha olika uppfattningar om, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Vad blir nästa steg för dig då?

– Jag kommer i utgångspunkt från vad tingsrätten har kommit fram till att ta ställning till om detta är någonting som jag anser bör överklagas eller inte. Men jag är inte där just nu.

Det var efter avslöjanden om påkostade bjudmiddagar i P1-programmet Kaliber för tre år sedan som Riksenheten mot korruption inledde granskningen som ledde till åtal.

Men tingsrätten valde idag alltså att gå på försvarets linje och slår fast att de dyra gratismiddagarna som föreningarna bjudit in till och som myndighetspersonerna deltagit i, bör ses som branschträffar där det varit legitimt för representanter för myndigheterna att närvara för att informera sig om vad som händer inom musikområdet. Och att detta går i linje med de krav om samverkan som staten ställer på myndigheterna.

Försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja, som företrätt Ann Larsson, som när hon var chef för konstnärsnämnden deltagit på middagarna, är nöjd över den friande domen och inte förvånad.

– Vill regeringen att man ska ha ett nära samarbete med konstnärer så ska det finnas utrymme för att kunna gå på middagar. Utifrån detta så har ju tingsrätten kommit fram till att det inte har funnits något uppsåt över huvud taget. Så det är ju en väldigt tydlig dom. Det är en tydlig anvisning till, i det här fallet åklagaren, men även kulturlivet generellt sätt att det här ska vara okej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista