En person håller upp ett vitt papper där det står #metoo med svarta bokstäver.
Nu söker filmskaparna personer som vill berätta om sina erfarenheter av sexuellt våld. Foto: Claudio Bresciani/TT

#Metoo på dagordningen när Kungliga Musikaliska Akademien möts idag

9:13 min

Idag har Kungliga Musikaliska akademien styrelsemöte - och högst upp på dagordningen står frågan om två akademiledamöter som anklagats för sextrakasserier och hur det ska hanteras.

De två ledamöterna tidigare fått lämna sina tjänster på Musikhögskolan och frågan har rests om de ska uteslutas ut akademin.

Anna Karin Larsson, chef för musikradion på Sveriges Radio pratade i P1 Kultur om Kungliga Musikaliska Akademien.

– Akademien har mest inflytande på musikutbildningar på hög nivå. Den är också remissinstans och är också opinionsbildande på många områden. Akademien delar också ut stipendier. Att vara medlem är mer av ett hedersutnämnande, de flesta jobbar inte alls som till exempel medlemmarna i Svenska Akademien, säger hon.

De uppgifter om ledamöter i akademien som framkommit i samband med #metoo - hur allvarliga är de för akademin?

– Det är klart att det är allvarliga uppgifter. Jag tror det är viktigt för Akademien att ta tydligt avstånd till de ledamöter det handlar om. Då ställer man sig på riktigt bakom de kvinnor som vågat berätta sina historier, säger Anna Karin Larsson.

Hela samtalet i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista