Káryyn.
Artisten Káryyn. Foto: Press
KULTURNYTTS JULKALENDER 2017

Lucka 5: Ekot av en vardag i Aleppo

1:30 min

Under dagens lucka tipsar Matilda Källén om en av årets mest spännande debutanter på den elektroniska musikscenen: den amerikansk-syriska artisten Káryyn, som i musikvideon till låten "Aleppo" fångar vardagsliv som inte längre är.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Några barn leker med Teletubbies, de viftar mot kameran, får familjen att skratta. Det är vardag och middagen är snart klar.

Hemmavideor som musikvideomaterial är ett klassiskt grepp, inte sällan överanvänt för estetisk effekt. Men i den amerikansk-syriska artisten Káryyns video till låten "Aleppo" får de skakiga filmsekvenserna en helt annan betydelse. Här blir de till ögonblicksbilder från liv som inte längre är, korniga minnen från en hemstad som idag ligger i spillror. Det är en smärtsam men viktig påminnelse, mitt i julstöket.

Som artist har Káryyn, en av årets mest spännande debutanter, beskrivits som ljudarkitekt. Hennes sätt att liksom plocka isär musiken för att sedan bygga upp den igen förstärker känslan i videon; det är något som har gått sönder här, men det betyder inte att det inte kan bli helt igen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista