Richard Brautigan med dottern Ianthe. Del av omslaget till "Glödlampan bara fortsätter att lysa".
Richard Brautigan med dottern Ianthe. Del av omslaget till diktsamlingen "Glödlampan bara fortsätter att lysa". Foto: ©Vernon Merritt III/Time&Life Pictures/Getty Images
KULTURNYTTS JULKALENDER 2017

Lucka 6: Hantering av mörker

1:34 min

Anna Tullberg öppnar en lucka som visar sig innehålla statistik - och en dikt.

Visste ni att ju kortare dagen är, alltså ju mer mörkret breder ut sig så här års - desto fler julsånger lyssnar vi på?

Jo, det finns ett tydligt samband. Jag läser statistik i tidskriften The Economist där musiktjänsten Spotify redovisar antalet streamade jullåtar i olika länder under november och december förra året. Sveriges grafiska kurva fram till dan före dan ser ut som jag föreställer mig stigningen upp till Mount Everest. Mycket brant. En av sex streamade låtar har jultema. Som jämförelse; i Brasilien är det en av 150. Sverige liksom Norge, slår alla andra länder. Det är Mariah Careys "All I Want for Christmas Is You" som oftast används som besvärjelse mot mörkret. 210 miljoner spelningar under perioden. Den låten skrev hon på en kvart, sägs det. Bra återbäring på den arbetsinsatsen.

Det finns fler sätt att hantera mörkret. Ett är att läsa poesi och låta tanken flyga.

Jag vet inte hur lång tid det tog för den amerikanske författaren och poeten Richard Brautigan att skriva den mycket korta dikt vars sista hälft jag nu tänker läsa. Men mig piggar han åtminstone alltid upp:

Plötsligt
släcks alla
gatlyktor
och allting
blir mörkt,
så mörkt
att till och med husen
är rädda
för varandra.

(Ur: "Glödlampan bara fortsätter att lysa". Översättning av Jonas Ellerström)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista