En docklik Julianne Moore i dubbelrollen som Rose/ Margaret.
En docklik Julianne Moore i dubbelrollen som Rose/ Margaret. Foto: Noble Entertainment
RECENSION – FILM

"Suburbicon": dockteaterstel och övertydlig antirasism

2:43 min

Skådespelaren och regissören George Clooney har skrivit manus tillsammans med bröderna Coen till sin nya film i rasistisk förortsmiljö: "Suburbicon".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: "Suburbicon"
Regi:
George Clooney
Manus:
Joel Coen, Ethan Coen, George Clooney, Grant Heslov
Skådespelare:
Matt Damon, Julianne Moore m.fl. 
Genre:
Skräckkomedi
Betyg:
2 av 5

Bara ordet "Suburbicon" gör halva filmen. Fantasin om den amerikanska 50-talsförorten. Pastellfärgade villor, blonderade kvinnor med pajer i händerna, män i långa rader som vandrar mot kontoret.

TV-serien ”Mad Men” förfinade intrigen och fyllde den med riktiga människor. Reklammakarna som både skapade och levde bilderna och misslyckades. För i de där pastellfärgade lådorna klarar ändå ingen av att hålla formen. Människorna är som bleka degar som jäser över kakformens kant, byrålådorna går inte att stänga, garderoberna sprängs.

George Clooney använder dessa nötta bilder och gör en film som påminner om en dockteater. ”The Stepford Wives” men utan det roliga robotmomentet. Julianne Moore som så många gånger genialt spelat frustrerade hemmafruar i filmer som ”Far from heaven” och ”Timmarna”. Här rör hon sig stelt och ryckigt som om Clooney vore en ondsint dockmästare.

Matt Damons lite dumsvullna ansikte har stelnat i en glasögonprydd parodi på hämmad femtiotalsman. Och själva intrigen är direkt galen, ett triangeldrama där Julianne Moore spelar två tvillingsystrar som konkurrerar om den enes man.

Parallellt med detta smutsiga, dödsbringande drama berättas historien om deras svarta grannfamilj. Hur de nätterna igenom plågas av en vit mobb som slår sönder deras fönster, kastar sten och kräver att de ska flytta från gatan.

Jag antar att Clooney vill göra någon typ av övertydlig jämförelse. Att den välartade, supersympatiska, nyinflyttade, svarta familjen - har ett helvete - samtidigt som deras moraliskt korrupta, blekansikten till grannar förvandlar villan till ett slakthus, utan att någon ens hör skriken.

För den som vill se en smart skräckfilm om strukturell rasism i USA, se i stället ”Get Out” som kom i våras, helt fantastisk, och undvik helst "Suburbicon".  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista