2017 års Turnerprisvinnare Lubaina Himid framför ett av sina verk på   Ferens Art Gallery in Hull. Foto: Danny Lawson/TT
1 av 2
2017 års Turnerprisvinnare Lubaina Himid framför ett av sina verk på Ferens Art Gallery in Hull. Foto: Danny Lawson/TT
Lubaina Himid tar emot Turnerpriset från Tates Maria Jane Balshaw och Goldie. Foto:Danny Lawson/TT
2 av 2
Lubaina Himid tar emot Turnerpriset från Tates Maria Jane Balshaw och Goldie. Foto:Danny Lawson/TT

Konstnären Lubaina Himid får årets Turnerpris

2:00 min

 

Prestigefyllda brittiska Turnerpriset går i år till konstnären Lubaina Himid. Priset delas ut till en konstnär inom samtidskonsten och i år var konkurrensen extra hård eftersom åldersgränsen på 50 år tagits bort.

Sent under tisdagskvällen fick konstnären Lubaina Himid Turnerpriset som delas ut till en konstnär i Storbritannien varje år.

Det var många som tyckte det var välförtjänt när Lubaina Himids namn ropades upp av den brittiske musikern och skådespelaren Goldie som gav henne priset. Lubaina Himid var en av fyra nominerade.

Lubaina Himid tackade alla som inför kvällen önskat henne lycka till i Preston där hon arbetar som konstprofessor och i Hull där prisutdelningen ägde rum. Hon tackade också juryn på fem personer som leddes av Tate Britains vd Maria Jane Balshaw.

Lubaina Himid är född på Zanzibar i Tanzania men har bott nästan hela sitt liv i Storbritannien.

Lubaina Himid är en politisk konstnär. Hon målar, tecknar, trycker och gör installationer med tidningspapper och annat material. Ofta med referenser till slavindustrin och den afrikanska diasporan.

I Storbritannien anser många bedömare att hon tidigare inte fått den uppmärksamhet hon förtjänar. Många var därför glada över att åldersgränsen för priset tagits bort så att 62-åriga Lubaina Himid fick jubla.

-Priset kommer inte ändra mig som konstnär men det kommer göra skillnad för de som stöttat mig genom åren, sade hon till BBC efteråt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista