Franske sångaren Johnny Hallyday. Foto: Lionel Cironneau / AP /TT
1 av 3
Franske sångaren Johnny Hallyday. Foto: Lionel Cironneau / AP /TT
Johnny Hallyday. Foto: AFP/ ROGERIO BARBOSA/Scanpix
2 av 3
Johnny Hallyday. Foto: AFP/ ROGERIO BARBOSA/Scanpix
Johnny Hallyday
3 av 3
Johnny i sedvanlig pose. Foto: Karsten Thurfjell/SR

Rockikonen Johnny Hallyday är död

2:17 min

Tidigt i morse kom beskedet att den franska musikern Johnny Hallyday avlidit. I Frankrike hyllas han som en ikon och från kollegor och fans har hyllningarna strömmat in under förmiddagen. Och utanför hans hem i Paris har människor lagt ner blommor.

"Vi bär alla med oss en del av Johnny Hallyday." Så börjar pressmeddelandet från Frankrikes president Emmanuel Macron.
Hallydays första hustru Sylvie Vertan säger att hon förlorat sin ungdoms kärlek, Celine Dion kallar honom en verklig legendar.

Ett fenomen, en fransk ikon, Frankrikes sista idol och ett heligt monster så beskriver franska tidningar Johnny Hallyday idag.

Han föddes som Jean-Philippe Smet och slog igenom som trettonåring. Han tog rocken till Frankrike på 50-talet. Och förnyade sig ständigt, han har spelat rock, blues, soul och fransk chanson. Han var delvis bosatt i USA, men trots sin stora kärlek till den amerikanska drömmen så fick han aldrig nåt större internationellt genombrott.

Johnny Hallyday levde också ut rock'n'roll-drömmen, som sexsymbol, med droger och en allt mer härjad själ.

Men han medverkade också ett 30-tal roller i filmer av bland andra Jean-Luc Godard, Costa-Gavras och Claude Lelouch.
Han tog emot den franska hederslegionen 1997.

Men först och främst var Johnny Hallyday musiker i en karriär som sträcker sig över sex decennier. Med 40 guldplattor bakom sig, avslutade han sin allra sista turné den 5 juli i år.

I fjol berättade han om sin lungcancer och på sista tiden har ryktena om att slutet var nära kommit allt tätare. Johnny Hallyday avled inatt och blev 74 år gammal.

Hör också kulturredaktionens Karsten Thurfjell kommentera Johnny Hallydays karriär och betydelse i ljudklippet här nedanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista