#listanärstängd
#listanärstängd Foto: Karin Malmhav / SvD / TT

Nattklubbsbranschen i nytt upprop

444 kvinnor och icke-binära i nattklubbsbranschen som tröttnat på hur gäster, chefer och kollegor antastar och trakasserar dem genom det gemensamma uppropet: #listanärstängd.

"Under våra arbetstider försvinner dagens ljus och även många sociala koder som hör därtill. Människor går in i en annan roll när de besöker nattklubbar, det finns en gränslöshet som många inte skulle våga ta till om de var på besök på en annan arbetsplats", skriver de i sitt upprop på Metro debatt.

Bland vittnesmålen finns en berättelse om hur en full man som trängde sig in i dj-båset för att lära dj:n "hur man spelar" – för att sedan vänta utanför klubben vid stängning och hota med våldtäkt. En annan berättar om hur vakt kallat henne "fyllefeminst" när hon larmat om ett övergrepp och en tredje blev erbjuden jobb på en klubb – om hon kunde fixa andra unga tjejer för chefen att ligga med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista