Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Foto: Matilda Rahm.

Chefen för Kulturhuset Stadsteatern utreds

Stadsdirektör Ingela Lindh: Viktigt att snabbt få en bild
1:28 min

Kulturhuset Stadsteatern meddelar idag i ett pressmeddelande att företagets vd Benny Fredriksson utreds efter att flera anklagelser riktats mot honom.

Nya uppgifter ha framkommit. Se fotnot i slutet av artikeln.

Det är anklagelser om både maktmissbruk och sexuella trakasserier från ett 40-tal anonyma vittnesmål som Aftonbladet tagit del av.

Kulturhuset/Stadsteatern gör utredningen tillsammans med huvudmannen Stockholms stad.

Det står också klart att Benny Fredriksson kommer att vara fortsatt i tjänst under utredningstiden.

Kulturnytt har sökt Benny Fredriksson, men han har avböjt att kommentera.

Utredningen har pågått sedan i fredags och ska avslutas nu på fredag. Teaterförbundets ordförande Anna Carlsson är kritisk till att den görs så snabbt.

– I ett sånt här fall som är så remarkabelt måste man försöka höra så många röster som möjligt, säger hon till P4 Stockholm.

Stadsdirektör Ingela Lindh svarar i en skriftlig kommentar till Kulturnytt att anklagelserna är allvarliga, och att flera personer redan har hört av sig med uppgifter till utredningen. Hon skriver också att det är viktigt att snabbt kan skaffa sig en uppfattning om situationen på Kulturhuset Stadsteatern. Därefter kan det bli tal om att fatta beslut om omfattning och utformning av eventuell fortsatt utredning.

*Delar av en utredning som undersöker arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten Kulturhuset Stadsteatern har presenterats. Enligt den ska inte Benny Fredriksson, eller någon annan i ledningen, utsatt någon för sexuella trakasserier. Det skriver DN den 20/3-2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".