Sara Danius och Per Wästberg på Nobelfesten 2015,
Sara Danius och Per Wästberg på Nobelfesten 2015, Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kulturkrönikan: Elefanten i rummet på Nobelbanketten

2:56 min

Hur har den senaste tidens uppmärksamhet kring Nobelpriset och Svenska Akademien påverkar Nobelfesten? Vad pratar gästerna om? Det funderar kulturredaktionens Hanna Jedvik på i veckans kulturkrönika.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Vi är många som minns Sara Danius klänning från Nobelfesten 2015. Hur Svenska akademiens ständiga sekreterare glider ner för trapporna i Blå hallen med den en dramatisk silhoutte, hög hals och ett iögonfallande screentryck i svart och rött rosenmönster i sidengazar. Den fulländade klänningen som fick prinsessorna att blekna i skuggan sitter som fastklistrad på näthinnan. Klänningen, som var inspirerad av såväl Marcel Proust som Selma Lagerlöf, följdes förra året upp med en något mer romantisk kreation i grönt och svart, som hämtat sin inspiration från Balzac.

I år skulle det förvåna mig mycket i fall Sara Danius har förmånen att fokusera på det yttre när det kommer till helgens stundande Nobelbankett.

Hur avspänt det känns att i år skrida nedför stadshuset långa trappa vet vi i dagsläget mycket lite om. Inte heller hur samtalet kommer att flyta runt honnörsbordet och på andra ställen på årets Nobelbankett. Men det krävs inte överdrivet livlig fantasi för att leva sig in att det nog kan vara en utmaning att småprata om Sverige och litteraturen och bibehålla god och lättsam stämning. Utan att nämna den stora elefanten i rummet.

Så uppsluppenheten över den ständiga sekreterarens klänning hamnar kanske i skymundan i år. Till förmån för att tv-tittarna istället kommer att studera ansiktsuttryck, blickar och vem som pratar med vem. Och vad gästerna egentligen samtalar om. En bekant till mig föreslog spetsfundigt att Sara Danius kanske skulle dyka upp på Nobelbanketten iförd tjära och fjädrar i år, vilket är en aldrig så kittlande tanke. För är det någon som med stolthet skulle kunna bära upp en klänning av detta slag så är det nämnda akademiledamot.

Dock är det nog för sent för den skräddare som Danius kallar för Herr E, Per Engsheden, eller vilken skräddare som helst att få till en klänning av tjära och fjädrar bara några dagar innan årets flottaste bal. Så om detta ska bli verklighet får nog Sara Danius sätta sitt hopp till mössen. Med risk för att hon då riskerar att också tappa sin ena sko på vägen hem.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista