Varpu och hennes mamma i den finska filmen "Little Wing".
Varpu och hennes mamma i den finska filmen "Little Wing". Foto: FilmCentrum

Toppbetyg till finska "Little Wing"

Nina Asarnoj recenserar bioaktuella "Little Wing"
4:33 min

Idag är det biopremiär för en finsk film om en ung hästtjej, som förra månaden belönades med Nordiska rådets filmpris och då faktiskt slog vår egen "Sameblod". Filmen heter ”Little Wing”. Kulturredaktionens Nina Asarnoj är lyrisk.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

”Little Wing” – på svenska ungefär ”Den lilla sparven” – är gjord av Selma Vilhunen, född 1976, som också har gjort den bioaktuella, superhyllade käpphäst-dokumentären ”Hobbyhorse revolution”.

Vad handlar "Little Wing" om?

– Den handlar om Varpu som fyller tolv under filmens gång och är en hästtjej som bor med sin ganska barnsliga mamma i en grå förort till Helsingfors, det är bara de två i familjen, säger Nina Asarnoj och fortsätter:

– Mamman har fullt sjå med sig själv och Varpu är den som är vuxnast i familjen. När mamman har ångest och inte kan sova så kryper hon ner i dotterns säng så att Hon istället ligger vaken.

– En intrigtråd är stallet där alla de andra tjejerna har mer närvarande föräldrar och blir hämtade av sina pappor med bil. Men Varpu vet inte ens vem hennes pappa är. Något hon bestämmer sig för att ta reda på under filmens gång.

Om du skulle jämföra den här filmen med något? Liknar regissören Selma Vilhunens projekt någon annans?

– Ja, jag tänker på vår Sanna Lenken, också en hyperbegåvad regissör som också har den där otroliga lyhördheten och musikaliteten i sin personregi i tex Min lilla syster. Men jag tänker också på Aki Kaurismäki och intresset för människor i marginalen. Det här att lyfta fram kämpande vardagsmänniskor och ge dem ett slags heligt skimmer.

– Det finns en scen när Varpu rymt och hennes mamma ska hämta henne och sitter och väntar i en hotellobby, och en kvinna svabbar golvet runt hennes fötter. Mamman jobbar själv som städerska och man verkligen ser hur det kryper i henne, hur obekväm hon är med att själv vara i ”överläge”. Det är en mycket klassmedveten film det här.

– Och så handlar den om alla dessa barn som är eller har varit föräldrar till sina egna föräldrar, vi är en stor grupp som behöver få vår erfarenhet berättad.

Men då har vi alltså två finska filmer om unga hästtjejer i Finland samtidigt på repertoaren? Spelfilmen ”Little Wing” och käpphäst-dokumentären ”Hobbyhorse revolution” - Hur tolkar du det?

– Jag är ju själv gammal hästtjej, så jag har både en egen käpphäst i källaren och har precis som Varpu stått och väntat på bussen och frusit när alla andra blev hämtade av sina föräldrar.

– Det är otroligt kul att se den här världen på film. Hästböcker om små stalltjejer finns det ju hur mycket som helst men att gå riktigt nära hästvardagen på film är man ju inte bortskämd med och det är så otroligt många svenska och finska småtjejer som får sin verklighet speglad. Eller ja, hästtjejer finns det ju förstås på flera platser än i Norden.

– Det här är två så otroligt bra filmer, regissören - Selma Vilhunen - kommer att bli riktigt stor. Hennes kortfilm ”Är det jag som ska sköta allt?” blev också Oscarsnominerad 2014. Det som ju är riktigt hoppingivande är ju att det jämställdhetsarbete som pågått de senaste åren i filmbranschen och #metoo som gör det möjligt för fler kvinnliga regissörer att komma fram. De här historierna skulle sannolikt inte ha berättats annars och det är stort att de nu existerar.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".