Kazuo Ishiguro om Nobelläckorna, #metoo och manga

3:50 min

Frågor om läckor och #meetoo när litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro höll presskonferens i Stockholm.

Det var ett stort uppbåd av fotografer med tv-kameror som trängdes längst framför pristagaren Kazuo Ishiguro när han höll presskonferens under onsdagseftermiddagen. Många av journalisterna var utsända från japansk media. Ishiguro, som är född i Japan men uppvuxen i England fick frågor om hur det var att växa upp med två kulturer. Men många sneglade också på Svenska Akademiens ständige sekreterare Sara Danius som stod vid Ishiguros sida.

Ishiguro fick också svara på hur han ser på uppgifterna om att mannen med nära band till akademien, Kulturprofilen, utreds för att han ska ha läckt namnen på Nobelpristagare och om han haft inflytande över priser och stipendier.

- Som jag ser det kommer Nobelprisets auktoritet och integritet inte påverkas av det här. Har i Stockholm och Sverige kan det verka stort- Men sett från utsidan är det viktiga med den här historien de sexuella övergreppen och maktmissbruket.

På frågan om vad Nobelpriset betyder för honom själv svarade Ishiguro att han skulle försöka att inte låta det påverka hans skrivande - eller bli för självsäker.

- En tidigare vinnare gav mig nyligen rådet att inte låta priset stiga mig åt huvudet och anta att jag borde uttala mig om allt mellan himmel och jord, sa Kazuo Ishiguro.

Under presskonferensen avvek han emellertid själv från det rådet och pratade om Brexit, som han är en motståndare till, och betydelsen av metoo-rörelsen som han kallade en revolution. Ishiguro är också intresserad av frågan om vad artificiell intelligens gör med människan och hur vi förhåller oss till arbete och meritokrati, ett tema han vill utforska mer i sitt skrivande.

Han berättade också att han har en ny roman som han håller på att avsluta, men också ett samarbete med en mangatecknare.

 

Victoria Greve
victoria.greve@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista