Benny Fredriksson lämnar Stadsteatern
1 av 3
Benny Fredriksson lämnar Stadsteatern. Foto: Kenny Bengtsson / Svd / TT
Benny Fredriksson.
2 av 3
Benny Fredriksson. Foto: Kenny Bengtsson / Svd / TT
Carolina Frände. Foto: Scanpix
3 av 3
Carolina Frände är konstnärlig chef för Kulturhusets barn- och ungdomsscen i Skärholmen.
#METOO

Efter kritiken – Benny Fredriksson avgår från Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Gunnar Bolin: "Det är bra att han avgår och gör det snabbt"
4:54 min

Benny Fredriksson lämnar jobbet som vd på Kulturhuset Stadsteatern.

Nya uppgifter ha framkommit. Se fotnot i slutet av artikeln.

Igår meddelade Kulturhuset Stadsteatern i ett pressmeddelande att Benny Fredriksson utreds efter att flera anklagelser riktats mot honom.
Det är anklagelser om både maktmissbruk och sexuella trakasserier från ett 40-tal anonyma vittnesmål som Aftonbladet tagit del av.

I ett brev till medarbetarna önskar nu Benny Fredriksson att man försöker lägga de senaste dagarnas turbulens bakom sig, att Kulturhuset Stadsteatern får fortsätta att vara ”den fantastiska plats som vi har skapat tillsammans”.

Benny Fredriksson har varit vd i 16 år.

– Det är med stor sorg som jag bett att få bli entledigad från min tjänst. Jag gör det av omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid, säger Benny Fredriksson i ett pressmeddelande. 

– Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas, säger Benny Fredriksson vidare. 

HR-chef Lena Joelsson kommer att föreslås till styrelsen att med omedelbar verkan gå in som tf chef för verksamheten. 

Deniz Duvarci, vice ordförande och talesperson för Teaterförbundet avdelning 3 säger att det trots dagens besked finns mycket kvar att göra.

– Problemen kommer inte att gå ut genom dörren med Benny Fredriksson, det här är ju även ett struktur- och kulturproblem, säger han.

Är ni självkritiska från fackligt håll?

– Absolut, vi måste titta på hur facket kan bli bättre på att hantera sådana här ärenden. Men det måste vi göra tillsammans med arbetsgivaren. 

– Nu stöttar vi våra medlemmar och ser till att utredningen görs på ett så bra sätt som möjligt.

Carolina Frände är konstnärlig chef för Kulturhusets barn- och ungdomsscen i Skärholmen. Hon berättar att hon är bekymrad över det nuvarande mediala klimatet.

– Det speglar en samtidston och en samhällsrörelse som skrämmer mig väldigt mycket, och som får mig att ifrågasätta vem som ska kunna inneha en ledande position. Om jag ens är lämplig att göra det, trots att jag verkligen försöker arbeta normkritiskt och inkluderande. 

Har kritiken mot Benny Fredriksson varit orättvis menar du?

– Det säger jag inte. Jag vet inte det. Jag ser fram emot att få se den här utredningen.

Carolina Frände poängterar vikten av varsammare processer mot människor av kött och blod.

– Jag önskar inte min värsta fiende det som jag ser att vår vd har gått igenom de senaste dagarna. Oberoende vad det är man begått för misstag i sitt liv, så önskar jag inte en sådan lynchning för någon.

Cecilia Djurberg, teaterkritiker på Sveriges Radio, kommenterade Benny Fredrikssons avgång i Ekots extrasändning:

– Jag är lite överraskad. Har man följt teaterbranschen länge så har man ju också hört att Benny Fredriksson har haft ett ganska hårt ledarskap, samtidigt som han lyckats få väldigt bra publiksiffror och många framgångar. Så det känns som att han förstått att stormen verkligen briserat nu, säger hon och fortsätter:

– Jag tror också att det man missat - när man framhållit den här framgången har man ju tittat på publiksiffror som ett framgångsmått - är att se på hur det konstnärliga kanske drabbats av att förhållanden inte har varit optimala, säger Cecilia Djurberg.

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, säger till Ekot:

– Teater- och kulturvärlden är ju hopplös med alla sina intriger och många personliga vendettor, och olika idéer om vad teater ska vara. Jag kan tänka mig att väldigt många ligger i startgroparna och vill ta över efter Benny Fredriksson.

Kulturnytt/Ekot

*Delar av en utredning som undersöker arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten Kulturhuset Stadsteatern har presenterats. Enligt den ska inte Benny Fredriksson, eller någon annan i ledningen, utsatt någon för sexuella trakasserier. Det skriver DN den 20/3-2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".