Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi.
Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S) meddelar beslutet om att omlokalisera sju myndigheter på Näringslivscentrum i Katrineholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stort kompetensbortfall vid flytt av Myndigheten för kulturanalys

Sverker Härd: Det blir en minskad produktivitet
1:46 min

Nästa år ska Myndigheten för kulturanalys flytta från Stockholm till Göteborg. Enligt Sverker Härd, direktör på Myndigheten för kulturanalys, kommer flytten påverka myndighetens arbete och kompetens eftersom många nuvarande medarbetare inte kommer att flytta med.

Sverker Härd, direktör på Myndigheten för kulturanalys befarar att flytten till Göteborg kan komma att påverka myndighetens arbete i upp till två år. 

– Det blir ju ett kompetenstapp och under något år eller två en minskad produktivitet och kanske skärpa i de rapporter som vi levererar. Så är det naturligtvis. Medarbetarna här på myndigheten är väldigt skickliga och att myndigheten presterar bra, för det tycker jag att den gör, beror väldigt mycket på dem.

Myndigheten för kulturanalys som analyserar resultatet av kulturpolitiska förslag och åtgärder är en av sju myndigheter som regeringen tagit beslut om att omlokalisera från Stockholms län till annan ort.

Sverker Härd, direktör på Myndigheten för kulturanalys befarar att endast ett fåtal av medarbetarna kommer att följa med till Göteborg. I enlighet med tidigare studier som genomförts vid omlokaliseringar räknar han med att enbart 3 av 15 medarbetare följer med till Göteborg.

– Det kommer både bli frågan om en kompetensöverföring och att försäkra sig om att alla goda idéer, uppslag, verksamheter och processer tas med så gott det går till Göteborg. Sedan handlar det om att bygga upp verksamheten på nytt, säger han. 

Sverker Härd menar att förutsättningarna för rekrytering av personal är goda i Göteborg då det i Göteborg finns en stark samhällsvetenskaplig forsknings och utbildningsmiljö.

Men han understryker, trots att han ser positivt på framtiden, att den nya personalen kommer behöva mycket tid för att bygga tillbaka myndighetens nuvarande personalkompetens efter flytten till Göteborg.

– Den nya personalen kommer behöva mycket tid att sätta sig in i kulturpolitiken och just det som karaktäriserar den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".