Kazuo Ishiguro.
Kazuo Ishiguro. Foto: Jonathan Nackstrand.
NOBELPRISET I LITTERATUR 2017

Ishiguros Nobelvädjan: Vidga litteraturen för nya röster bortom den trygga zonen

Ishigurus Nobelvädjan
1:53 min

Om viktiga vändpunkter i skrivandet och en vädjan om att vidga litteraturen och inkludera fler många fler röster handlade Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning.

Här kan du lyssna på en 19 minuter lång podd där Björn Kjellman läser delar av Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning

Men låt mig sluta med en vädjan – min Nobelvädjan, om ni så vill! Det är svårt att ställa en hel värld till rätta, men låt oss åtminstone tänka på hur vi kan bearbeta vårt eget lilla hörn av den, detta "litteraturens" hörn, där vi läser, skriver, publicerar, rekommenderar, kritiserar och belönar böcker. Om vi ska spela en viktig roll i denna osäkra framtid, om vi ska kunna utvinna det bästa av dagens och morgondagens författare, tror jag att vi måste diversifiera oss mer. Och jag menar att vi ska göra detta i två betydelser.

För det första måste vi vidga vår gemensamma litterära värld så att den kan inkludera många fler röster bortom den trygga zon där eliten av våra världskulturer dominerar. Vi måste leta mer energiskt för att upptäcka ädelstenarna i det som idag ännu är okända litterära kulturer, oavsett om författarna bor i avlägsna länder eller inom våra egna samhällen. För det andra måste vi vara mycket noga med att inte alltför smalt eller konservativt definiera vad som utgör god litteratur.

Nästa generation kommer att visa upp alla möjliga nya, ibland förbryllande sätt att berätta viktiga och underbara historier. Vi måste öppna våra sinnen för dem, särskilt när det gäller genre och form, så att vi kan uppmuntra och föra fram de bästa av dem. I en tid av farligt växande motsättningar måste vi lyssna. Gott författarskap och god läsning kommer att rasera murar. Vi kommer kanske till och med att hitta nya idéer, nya mänskliga visioner som vi kan samlas kring.

Översättning: Rose-Marie Nielsen

En sammanfattning av talet på svenska med Björn Kjellman som uppläsare sänds i P1Kultur idag och i P1Podd söndag 19.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".