Tom Cullen spelar huvudrollen i nya tv-serien Knightfall
1 av 2
Tom Cullen spelar huvudrollen i nya tv-serien Knightfall
"Knightfall"-stjärnan Tom Cullen och P1 Kulturs Roger Wilson.
2 av 2
"Knightfall"-stjärnan Tom Cullen och P1 Kulturs Roger Wilson. Foto: Sveriges Radio

"Knightfall": Historievågen på tv rasar vidare med korsriddardrama

4:46 min

Nya serien "Knightfall" handlar om korsriddarnas uppgång och fall, Roger Wilson har pratat med huvudrollsinnehavaren Tom Cullen ("Weekend" och "Downton Abbey"), och smygkikat på nästa storsatsning i historiegenren "Britannia".

En av de starkare tv-trenderna just nu är de historiska serierna.

Igår var jag till exempel på en pressvisning av första delen av Britannia, som produceras av Amazon och den brittiska kanalen Sky, men som i sverige kommer att visas HBO Nordic med början i slutet av januari.

Serien utspelas år 43 efter kristus, då Romarna försöker invadera de brittiska öarna. Och om man ska tro Britannia, så var det främsta motståndet mot de välorganiserade romerska trupperna ett gäng rätt knarkiga druider med kunskaper i magi och kontakt med andevärlden.
Så man kan väl kalla det här för ett slags historiskt drama med inslag av fantasy.

En annan serie i lite liknande stil är "Knightfall". En ny serie producerad av History channel i USA, som haft så stora framgångar med "Vikings", att de nu ger sig på att göra serie av korsriddarnas äventyr från slutet av 1200-talet och framåt.
Inte så mycket korståg, utan faktiskt snarare början på slutet, för den inflytelserika organisationen. Det fanns liksom krafter inom det franska hovet som inte kände sig helt bekväma med att det också fanns ett gäng elitsoldater i landet som inte styrdes av kronan.
Men det är inte bara en massa svärdfajter i den här serien. Trots att korsriddarna väl var att betrakta som munkar så finns det fortfarande plats för kärleksscener. 

Tom Cullen, som en del kanske känner igen från filmen "Weekend", andra från tv-serien "Downton Abbey" spelar huvudrollen i "Knightfall", som korsriddaren Landry
Jag fick träffa honom i Stockholm för någon vecka sedan, och vi pratade om varför vi är så fascinerade av historiska tv-serier, och han hävdade att det delvis handlar om att påminna oss om att historien så ofta upprepar sig.

– Serien handlar om hur religionen kan användas och manipuleras av de vid makten för att passa deras syften, säger Tom Cullen.

Serien är fylld av intriger på det franska hovet, fällor gillras, kungen manipuleras och maktbalanser rubbbas.
Och för Cullen själv är det här ett stort åtagande, helt olikt att göra spelfilm, med en intensiv inspelningsperiod på sju månader, sju dagar i veckan, arton timmar om dagen,.
Och sen är det det långsiktiga åtagandet. För att få rollen var han tvungen att binda upp sig för sex år framåt, om serien blir förnyad. Under den perioden får han göra film, men ingen annan tv.

 

– De äger mig. Men jag tycker om att ha ha en bredd, så parallellt med den här jätteserien så har jag precis spelat in en independentfilm.

Vi får väl se hur många år det blir för "Knightfall", jag är inte helt övertygad efter att ha sett några avsnitt. Jag har svårt att klara av intriger som drivs vidare med grepp som, "oj, här går jag och är drottning i mitt slott, och när jag nu står och tjuvlyssnar bakom ett hörn i en korridor så fick jag visst reda på planen om att arrangera ett massmord på judar. Jag måste berätta för en korsriddare".

Det blir lite töntigt. Å andra sidan tyckte jag det om Vikings också, så den är inne på sin femte säsong. Så kanske är det något med mig och kostrymdramer som inte fungerar.
Tom Cullens skägg gör i alla fall en ytterst trovärdig insats här.
Och serien visas på Hbo Nordic.

 

 

 

Lyssna på intervjun med huvudrollsinnehavaren Tom Cullen i ljudfilen ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista