Kulturredaktionens Mattias Berg kommenterar turerna kring Svenska Akademien.
1 av 3
Kulturredaktionens Mattias Berg kommenterar turerna kring Svenska Akademien.
Svenska Akademiens stadgar är från 1786.
2 av 3
Svenska Akademiens stadgar är från 1786. Foto: Wikimedia Commons.
Kulturredaktionens Mattias Berg.
3 av 3
Kulturredaktionens Mattias Berg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

"Glasklart att det är möjligt att utesluta någon ur Akademien"

5:02 min

Möjligheten att utesluta någon ur Akademien är tydligt formulerad i stadgarna. Mer komplicerad är frågan om att få gå ur frivilligt, menar Mattias Berg.

Programledaren Roger Wilson: Du har tittat på Svenska Akademiens stadgar, alltså Gustav III:s från 1786.

Mattias Berg: Ja, precis. Jag kände helt enkelt att det är så många som talar om stadgarna, inte minst Akademien själva, men rätt få utanför den verkar ha läst dem ordentligt.

Och det är faktiskt rätt förvånande hur tydligt möjligheten till uteslutning är formulerad i stadgarna. Bland annat står det så här i paragraf 19, på 1700-talssvenska:  ”Beträdes Ledamot med något som emot heder och ära går, varde han för alltid utesluten.” Det vill säga – om man gör något tillräckligt dumt, så är det kört. På nusvenska.

Roger Wilson: Men det vet vi väl inte om någon inne i Akademien gjort? Kulturprofilen, som enligt uppgifter stått för ett antal övergrepp och sexuella trakasserier, är ju inte en av ledamöterna.

Mattias Berg: Nej – men om det skulle framkomma någonting oegentligt kring någon av ledamöterna, så finns det ju en glasklar öppning för att utesluta här, enligt stadgarna.
En annan sak som framkommit är ju eventuella läckor inne i Akademien. Då står det så här på 1700-talssvenska, i stadgarnas paragraf 48: ”Ej må någor Ledamot uptäcka något som rörer rättelser, afslag eller annat hvad Academien eller thes Ledamöter angå kan. Then thet gör varde utsluten.”

Roger Wilson: Och vad betyder det?

Mattias Berg: Ja, efter att ha kontrollerat med språkvården här på radion så har jag förstått att ordet ”uptäcka” också betydde ”avslöja” vid den här tiden. Alltså: Om någon ledamot alltså avslöjar något som rör Akademiens inre angelägenheter – och det gör ju Nobelprisvalet, sannerligen – så är det också fritt fram att utesluta.
Sedan har vi ju frågan om att få utträda ur Akademien, som också har diskuterats och aktualiserats under de senaste veckorna. Vi visste ju att Kerstin Ekman inte har deltagit i arbetet på 28 år – och trots det står uppsatt på Stol nummer 15.  Men att Lotta Lotass inte heller deltagit i Akademiens arbete på två år, det var nog få av oss utanför den inre kretsen som visste.

Roger Wilson: Vad har du då hittat om det i stadgarna?

Mattias Berg: Ja, det är faktiskt ett litet mysterium. På Akademiens hemsida står att ”Ledamotskapet ska vara på livstid” – vilket inte är någonting som står uttryckligen i själva stadgarna. Efter att också ha konsulterat juristerna här på radion, har jag förstått att det kan röra sig om ett så kallat ”E contrario-resonemang”. Det står nämligen inte uttryckligen att man FÅR träda ut ur Akademien, vilket enligt den typen av resonemang skulle betyda att man INTE FÅR det.
Men det är tydligen väldigt ovanligt att skriva stadgar på det sättet. Det öppnar ju också för alla möjliga tolkningar: till exempel står det inte att ledamöterna inte måste deklamera sina anföranden på hexameter… betyder det då att de måste det?

Roger Wilson: Men kan den här "livstiden" vara en sorts praxis? Att Akademien har tolkat stadgarna så, genom seklen?

Mattias Berg: Jo, absolut – men då kan man inte hävda att det faktiskt finns i stadgarna. Det är också värt att notera att det däremot sägs betydligt tydligare att den Ständige Sekretaren ska sitta just ”ständigt”. Och det har man redan gått ifrån. I dag sitter ju såväl Sture Allén som Horace Engdahl och Peter Englund kvar i Akademien – utan att vara ständiga sekreterare längre…

Roger Wilson: Men om vi då lämnar stadgarna och återvänder till verkligheten och nutiden: Vad tror du kommer att hända framöver? I går kom till exempel SVT med uppgifter om att ledamöter  – och i vissa fall deras anhöriga – fått exklusiva boenden genom Akademien.

Mattias Berg: Ja, det pekar ju verkligen på behovet av att Akademien nu går ut och berättar hur saker och ting ligger till, inte minst med fastigheterna.
Och så borde man samtidigt passa på att släppa ut de fångna kvinnorna, Kerstin Ekman och Lotta Lotass.
Det vore ett sätt att förvandla alla de här fraserna om öppenhet och genomlysning till viss verklighet.

Hör samtalet om stadgarna i P1 Kultur via länken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista