Gunnar Bolin gläds åt en av många meanderbårder i boken Swedish Grace.
Gunnar Bolin gläds åt en av många meanderbårder i boken Swedish Grace. Foto: SR
KULTURNYTTS JULKALENDER 2017

Lucka 11: Meanderbård istället för julsnaps.

Gunnar Bolin: "Meanderbård!!! Roligt att säga - fint att se på."
1:31 min

Meanderbården var ett populärt dekorelement inte minst under tjugotalet i Sverige. Den period som kom att kallas Swedish Grace.

Meanderbård!!! Roligt att säga - fint att se på.

Meanderbård är en dekorationsdetalj, ett ornament, använt sedan antiken och beskrivet som: En fortlöpande slinga sammansatt av lika figurer i något geometriskt mönster.

Tänk på en samling kantiga sälhuvuden i profil ihopsatta i en rad så anar ni hur en meanderbård kan se ut.

Jag läser Gunnela Ivanovs magnifika bok Swedish Grace om det svenska 1920 talet, en bok som ger begreppet "generöst bildmaterial" en helt ny innebörd 519 av bokens 604 sidor är bilder, och vilka bilder! Och vilka meanderbårder!

Här är detaljer från Asplunds huvudbibliotek, inredning från fartyget m/s Kungsholm, portar till hus, fasader med konstfärdigt tillverkade utsmyckningar, speglar, burkar och mattor, en orgie i skönhet och påkostade detaljer.

Jag blir till sist böjd att hålla med den legendariske konsthistorikern Gregor Paulsson, som i sin iver att bilda massorna hävdade att: En person med utvecklat skönhetssinne har lättare att hålla sig nykter!

Så i stället för skål: Meaaaanderbååårrd på er!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".