Man med statyett.
1 av 2
Filmregissören Ruben Östlund prisades på EFA. Foto: Tobias Schwarz/TT.
Regissören Ruben Östlund.
2 av 2
Ruben Östlund. Foto: YANN COATSALIOU/AFP

Ruben Östlunds "The square" prisades i Berlin

Kulturredaktionens Lisa Bergström: Betyder mycket för svensk film
9:14 min

Bästa manus, bästa regi - och bästa film. Vid filmgalan European Film Awards var Ruben Östlunds "The square" nominerad i fem kategorier - och vann allihop.

– Det är viktigt att svensk film får de här priserna och den här uppmärksamheten. Vi är ett litet land med en ganska liten filmbudget så det är alltid uppmuntrande när Sverige tilldelas priser och får det här erkännandet och fortsätter vara en stark filmnation, säger Lisa Bergström, filmkritiker på Kulturredaktionen på Sveriges Radio.

Det blev ett fullständigt prisregn över regissören Ruben Östlund och "The square" vid European Film Awards, EFA, under lördagskvällen. Filmen vann priset för bästa film, bästa komedi, bästa regi och bästa manus. Dessutom vann Claes Bang pris som bästa manliga skådespelare för sin insats i filmen som den plågade konstnärlige ledaren Christian.

Sedan tidigare har "The square" och Josefin Åsberg även vunnit EFA-pris för bästa scenografi.

– Alla i teamet kan fira tillsammans att vi har vunnit det här, sade Ruben Östlund när han tog emot utmärkelsen för bästa film av prisutdelaren Stellan Skarsgård.

Precis som vid galan i Cannes fick Ruben Östlund tillfälle att dirigera publiken i sitt patenterade "primal scream of happiness", där han uppmanar publiken att skrika rakt ut av glädje. Den här gången genomförde han det två gånger under kvällen.

– Det vi siktade på med "The square" var ett innehåll som vi tyckte var viktigt. Vi ville att den skulle vara vild, underhållande och spännande, sade Östlund efter priset för bästa komedi.

The Square har tidigare vunnit Guldpalmen i Cannes och är Sveriges kandidat till Oscarsgalan. Lisa Bergström på Kulturredaktionen säger så här om varför filmen är så framgångsrik:

– När man ser den väcks det många frågor. Man skrattar och man blir lite förbryllad och sätter faktiskt skrattet i halsen och man undrar vad det var man såg precis. Jag tror att det är någonting som går hem hos folk och sedan är Claes Bang fantastisk och det tänker jag också är en del i det här, säger Lisa Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".