Biosalong.
Biosalong. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Förbud mot biografer skrotas i Saudiarabien

1:36 min

Saudiarabien kommer under 2018 att tillåta allmänna biografer, uppger landets informations- och kulturminister.

Efter ett mer än 30 år långt förbud kommer Saudiarabien i början av nästa år att tillåta allmänna biografer. Det uppger landets informations- och kulturminister.

Förbudet mot allmänna biografer infördes 1979 efter uppmaningar från religiösa ledare.

Det är inte klart om biografsalongerna kommer att vara uppdelade så att män och kvinnor går åtskilda på film. Inte heller är det klart vilka filmer som kommer att få visas.

Beskedet om biograferna är det senaste i en rad reformer som införts av landets kronprins Mohammed bin Salman.

Tidigare i år hävde han förbudet mot kvinnliga bilförare och nästa år kommer också viss typ av musikkonserter att tillåtas i Saudiarabien.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Naila Saleem ser det saudiska beslutet som en del av en bredare satsning på kultur:

Nyligen offentliggjordes planer på att skapa ett konstinstitut som ska vända sig till landets unga som utgör en mycket stor del av landets befolkning. Konstnärlig ledare är den välkände saudiske konstnären Ahmed Mater. Projektet omfattar också en satsning på Venedigbiennalen och en stor konstfestival i Riyadh nästa år.

Det senaste i den här satsningen på kultur är att åter tillåta allmänna biografer i landet. De förbjöds för trettiofem år sedan efter krav från religiösa ledare. Den första biografen förväntas öppna i mars nästa år. Till 2030 är planen att det ska finnas 300 biografer i landet.

Att det inte funnits biografer är inte detsamma som att det inte funnits en inhemsk filmindustri. Saudiska filmskapare har visat sina filmer på streamingtjänster och de har också fått ekonomiskt stöd av regimen. På filmfestivalen i Dhahran visades i sextio saudiska filmer.

Kronprins Mohammed bin Salman går hårt ut på flera fronter i sin strävan att göra om kungadömet till ett modernare samhälle om än inom traditionens ramar.

Experter talar också om en ekonomisk vinst av en satsning på kultur. Saudiarabien har drabbats av låga oljepriser och letar precis som de andra länderna i gulfen efter alternativa inkomstkänslor. Förhoppningen är att genom att tillåta biografer så ska man skapa tiotusentals nya arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista