Ruben Östlund och Alexander Skarsgård kan båda få Golden Globe.
1 av 5
Regissören Ruben Östlund och skådespelaren Alexander Skarsgård kan båda få Golden Globe. Foto: Leif R Jansson / TT och Frederick M. Brown
Filmregissören Ruben Östlund. Foto: Leif R Jansson / TT
2 av 5
Filmregissören Ruben Östlund. Foto: Leif R Jansson / TT
Skådespelaren Alexander Skarsgård.
3 av 5
Skådespelaren Alexander Skarsgård. Foto: Frederick M. Brown
En scen ur filmen The Square. Foto: TriArt.
4 av 5
En scen ur filmen The Square. Foto: TriArt.
Skådespelaren Alexander Skarsgård.
5 av 5
Skådespelaren Alexander Skarsgård med "Big Little Lies"-motspelerskan Nicole Kidman. Foto: Alex Berliner

Ruben Östlund och Alexander Skarsgård nominerade till Golden Globe-galan

Kulturnytt om Golden Globe-nomineringarna
0:30 min

I helgen blev det prisregn över Ruben Östlund på den europeiska filmgalan EFA. Och nu är det klart att hans film "The Square" även nomineras i kategorin Bästa utländska film på Golden Globe Awards. Även Alexander Skarsgård är nominerad.

I slutet av september vann Skarsgård en Emmy för rollen som hustrumisshandlare mot Nicole Kidman i HBO-miniserien "Big Little Lies". Samma roll som han nu blivit Golden Globe-nominerad för.

Nomineringarna till galan tillkännagavs i en livestream under måndagseftermiddagen.

Ruben Östlunds film "The Square" är även Sveriges Oscarsbidrag, och Golden Globe-nomineringen kan ses som en indikation på "The Square" har stora chanser att även bli Oscarsnominerad.

Golden Globe-nomineringarna innebär startskottet för en amerikansk galasäsong som i mångt och mycket överskuggas av Weinstein-skandalen och den efterföljande vågen av tunga Hollywoodprofiler som tvingats lämna sina jobb.

Att höstens händelser satt sexuella övergrepp och trakasserier under lupp är ingenting som gått Hollywood Foreign Press Association, som delar ut priserna, förbi. Snarare tvärtom - händelserna väntas få effekt bland nomineringarna.

"Weinstein-skandalen, och allt som följde på den, har skapat ett klimat där det är ännu viktigare att sända ut rätt budskap", skriver exempelvis nöjessajten The Wrap.

Golden Globe-galan äger rum i Los Angeles den 7 januari med Seth Meyers som värd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".