Moderna museet i Malmö
1 av 2
Moderna Museet i Malmö Foto: Moa Skimutis/Sveriges radio
Moderna Museet Malmö
2 av 2
Moderna Museet i Malmö Foto: Moa Skimutis/Sveriges radio

Protestaktion mot Moderna Museet i Malmös Metoo-samtal

2:45 min

Det panelsamtal om sexuella trakasserier som igår arrangerades på Moderna Museet i Malmö har fått kritik. Fler bakom #konstnärligfrihet valde att bojkotta samtalet.

Efter #konstnärligfrihet arrangerar Moderna Museet och Göteborgs Konsthall i veckan panelsamtal om hur konstinstitutionerna ska komma till rätta med sexuella trakasserier i branschen. Det första gick av stapel på Moderna Museet i Malmö igår. Men flera av konstnärerna som skrivit på uppropet #konstnärligfrihet valde att bojkotta det och istället anordna en protestaktion.

Vi känner oss överkörda. Det här evenemanget skedde väldigt snabbt efter att uppropet kom ut och klockan tre en måndag eftermiddag, så folk kan inte komma. I panelen sitter dessutom bara folk från maktinstitutionerna och inga konstnärer är inbjudna, men det är ju konstnärerna som egentligen äger frågan. Därför gör vi en bojkott, säger en av de drygt tio konstnärer som står utanför museet och delar ut flygblad. Ingen vill uppge sitt namn utan säger att de talar under samma upprop #konstnärligfrihet.  

Iris Müller-Westermann är chef för Moderna Museet och en av paneldeltagarna. Hon tycker att det är olyckligt att de protesterande konstnärerna inte känner sig inkluderande. 

– Jag känner mig väldigt förvånad över den här bojkotten. Vi har frågat dem som hade gruppen om ville vara moderatorer, men de tackade nej och vi tänkte att vi gör det ändå. Jag tror faktiskt att hur vi än hade gjort så hade någon tyckt på ett annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista