Norska feministen Toril Moi ser Metoo som en unik chans

7:17 min

Toril Moi är en av Norges ledande intellektuella. "Nu kan vi lära oss vad ordet sextrakasserier egentligen innehåller och betyder", säger hon till kulturredaktionens Anna Tullberg.

Toril Moi är feminist och litteraturvetare, just nu verksam som professor i USA. Hon har skrivit tongivande böcker som ”Vad är en kvinna” och ”Simone de Beauvoir - en intellektuell blir till”. Toril Mois verk har länge haft en central roll för feministisk litteraturteori. Ett av hennes senare projekt är en liten essä som heter ”Språk och uppmärksamhet”, översatt till svenska av Alva Dahl. Ett manifest kallar Toril Moi essän och hon när en förhoppning om att vi med hjälp av språket och den uppmärksamhet vi ger världen omkring oss kan åstadkomma något. Och Metoo är ett utmärkt exempel på just en sådan handling.

- Metoo är en unik chans att få oss att se omvärlden på ett nytt sätt, att förändra vår medvetenhet, säger Toril Moi. Tänk om både män och kvinnor kunde inse att det som vi viftat bort med: ”det är sent på kvällen och han är full och vill ha lite mysigt”, också kan vara ett angrepp på kvinnans integritet. Förr fanns inte begreppet sextrakasserier, men idag är det en del av det juridiska språket och kan användas för att fästa uppmärksamhet på det som händer.

- Ja det vi tyckte var hyfsat normalt bara igår, ser vi plötsligt på ett annat sätt idag, säger Toril Moi. Språket och uppmärksamheten skapar en kultur där vi kan prata om sextrakasserier.

Världen är tätt sammanflätad med språket. Hur vi använder det och med vilken uppmärksamhet vi ser på världen – det är avgörande för oss och utvecklingen av vårt samhälle, menar litteraturvetaren Toril Moi. Hon skrev essän ”Språk och uppmärksamhet” efter att ha suttit och lyssnat på rättegången mot Anders Behring Breivik, ”den norske terroristen” som hon benämner honom. Det som slog henne när hon läste Breiviks manifest och hörde honom prata om attentaten på Utöya och i Oslo, det var hur tomt hans språk var.

- Breiviks språk var ett klippochklistraarbete av olika meningar han hittat på nätet, ihopsatta utan ett sammanhang. Ett oklart och urvattnat språk leder till känslan av att verkligheten rinner mellan fingrarna på oss, säger Toril Moi och ger ett exempel till: Donald Trumps meningar beskriver inte en värld som jag kan känna igen, säger hon.

Vi måste alla ta ansvar för att språket inte smulas sönder fullständigt, för om vi inte längre kan förstå varandra så återstår bara våld. Det handlar inte om att använda svåra ord, öva helt enkelt på att använda språket för att beskriva det du ser, säger hon. Det är en existentiell uppgift. Liksom att ägna världen uppmärksamhet.

- Är han som lägger armen om kvinnan en Don Juan eller en obehagligt närgången typ? Män kan till exempel ta en paus och se på kvinnan mittemot och fundera på hur hon har det i situationen, säger Toril Moi.

Men vad gör du när ditt språk sviker? Då kan det hjälpa att läsa litteratur, svarar hon.

Att fler ska se uppmärksamt på världen och hitta ett språk för att beskriva den, är det en humanistisk utopi eller en rimlig förväntan? Är du till exempel efter så många år med kvinnorörelsen pessimist eller optimist just nu?

- Metoo är en viktig tråd i en större mer komplicerad väv, svarar hon. Det är fortfarande mannen som har rätten att definiera sig som den som sätter agendan. Vi behöver tålamod. Hittills i kvinnorörelsens historia har jag aldrig sett att saker bara går framåt, säger Toril Moi.