Författaren Emma Holm, aktuell med debutromanen Skäl
Författaren Emma Holm, aktuell med debutromanen "Skäl". Foto: Modernista
RECENSION – LITTERATUR

Emma Holms debutroman väcker läsbegär

2:57 min

Emma Holm, litteraturkritiker på Dagens Nyheter, är aktuell med debutromanen "Skäl". Kulturnytts kritiker Hanna Jedvik längtar efter mer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Skäl"
Genre:
Prosa
Författare:
Emma Holm 
Sidor:
152

Vera och Iris bär barndomen inom sig. Samtidigt reser de i en stulen bil, stiftar nya bekantskaper och utforskar världen som ligger för deras fötter. De står på tröskeln till vuxenlivet, men behöver göra upp med den fiende som finns i det förflutna. En fiende som har lagt sig tillrätta emellan dem och skaver, drar de båda vännerna åt var sitt håll.

Emma Holms debutroman "Skäl" skildrar Iris och Veras vänskap med ömhet och följer dem tätt intill denna sommar som går i hämndens tecken. Här finns sexualiteten, upptäckarglädjen och en gemensam uppväxt på Södermalm i Stockholm. Resan genom Sommarsverige varvas med återblickar till barndomen, från det att Iris och Vera lärde känna varandra fram till det oundvikliga uppbrottet som anas redan i romanens början. 

Emma Holm är en inkännande författare som med ett poetiskt språk och finstämda formuleringar skriver fram berättelsen om Vera och Iris och deras respektive drivkrafter. Vartefter läsningen fortskrider blir det allt tydligare hur väl Emma Holm behärskar konsten att skapa spänning i det lilla och långsamt och självsäkert portionera ut ledtrådar på ett sådant sätt att det skapar läsbegär och nyfikenhet, i den förhållandevis stillsamma berättelse som "Skäl" är.

Här finns inte bara såret och uppbrottet som lurar i bakgrunden. Här finns också finstämda gestaltningar av ensamstående mammor som ibland borde veta bättre och de där knivskarpa ögonblicken då barndom tippar över i ungdom och som ristar sig fast i minnet. De där som gör att allting är förändrat, de minnesbilderna skissar Emma Holm fram omsorgsfullt och effektfullt.

I "Skäl" bjuder hon också på detaljer och ett finstämt språk som fångar den där känslan av att bära alla åldrar inom sig. Och hon gör det på ett sätt som får mig att längta efter mer. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista