Synagogan i Malmö
Synagogan i Malmö Foto: Johan Nilsson/TT

Kritik mot media från judiska församlingar

1:35 min

Företrädare för judiska församlingar i Sverige gick imorse ihop i en debattartikel publicerad i Svenska dagbladet och kritiserade SVT och TT för att ha använt uttryck som kan leda till antisemitism.

Detta är något personerna bakom underskrifterna finner problematiskt i flera avseenden. Freddy Gellberg, ordförande Judiska församlingen i Malmö var en av de som skrivit under och han menar att de vill ta upp problemet med att uttrycka sig på ett sätt som kan leda till antisemitism.

– Vi vill ta upp att man ska vara väldigt aktsam om schabloner och att det är väldigt lätt att man använder sig utav olika typer av antisemitiska scabloner, säger Freddy Gellberg.

Han menar att de inte kan acceptera ett använda av uttryck som till exempel "judisk lobby" eller att man uttrycker sig på ett schablonmässigt sätt om judar.

– Det stämmer inte med verkligheten, det finns ingen judisk lobby och vi har absolut inget intresse av att ha någon lobby eller någonting i den stilen, lägger Gellberg till.

Vicktor Olsson är övergripande nyhetschef på TT och han slår ifrån sig kritiken vad gäller rapporteringen TT gjort.

– När det gäller vår artikel så tycker jag att de tar i väldigt mycket, säger han.

Vicktor Olsson lägger till att det generellt i samhällsbilden så finns det säkert och att det är helt okej att påpeka de sakerna.

– Jag tror att svenska samhällsdebatten har mycket att lära av att bli mer uppmärksam. För vår del, på TT, så tycker vi att det är väldigt viktigt att man är noga med att skilja på religiositet kontra nationalitet kontra etnicitet i journalistik. Vi tycker det är något som generellt kan bli lite förvirrat i svensk press ibland. Så det är en viktig debatt, säger Vicktor Olsson.

Charlotta Friborg är ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT och hon hänvisar till ett blogginlägg på SVTs hemsida skrivet i fredags där hon å SVTs räkning bemöter kritiken och skriver att det skett en felaktig formulering och att SVT ber om ursäkt och borde ha uttryckt sig på annat vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista