Skådespelare talar med pressen på Södra teatern i Stock efter att ha läst vittnesmål ur #tystnadtagning.
1 av 2
Skådespelare talar med pressen på Södra teatern i Stock efter att ha läst vittnesmål ur #tystnadtagning. Foto Jonas Ekströmer / TT
Véronique Hunsinger
2 av 2
Anne-Françoise Hivert är korrespondent i Skandinavien. Foto: Véronique Hunsinger

Skådespelaruppropet väckte reaktioner i Frankrike

Anne-Françoise Hivert: "Bredare debatt i Sverige"
2:34 min

Under de två månader som gått sen #MeToo-rörelsen drog igång har mängder av upprop gjorts i Sverige. Särskilt ett av dessa har väckt reaktioner i Frankrike berättar tidningen Le Mondes korrespondent i Sverige.

– Skådespelarnas upprop blev som en stor chock. Det var det första jag rapporterade om kring #MeToo från Sverige. Det handlade om så många skådespelerskor, många av dem kända i Frankrike, berättar Anne-Françoise Hivert.

Den 9 november publicerades Anne-Françoise Hivert artikel om #Tystnadtagning i Le Monde med rubriken i översättning: ”456 svenska skådespelare i upprop mot sexuella trakasserier”. I artikeln fanns bland annat utdrag ur vittnesmål och information om att kulturministern kallat in flera institutionschefer till möte. Efter att artikeln kom starka reaktioner.

– Några reaktioner handlade om att det kom som en ”överraskning att det kunde hända i Sverige". Vi presenterar ofta Sverige som ett av världens mest jämställda länder. Folk tänkte nog "om det här händer i Sverige, undra vad som händer i andra länder". Andra reflektioner handlade om att man menade att ”Sverige kanske inte är så jämställt som man tror”, berättar Anne-Françoise Hivert.

Från Sverige har hon också rapporterat om uppropet #närmusikentystnar, 2000 svenska kvinnliga artistervittnade om övergreppet inom sin bransch. En annan artikel skrev hon om den så kallade Kulturprofilen och skandalen kring Svenska Akademin.

Även i Frankrike har #MeToo-rörelsen blivit stor, fast när Anne-Françoise Hivert jämför reaktioner kring #MeToo i Frankrike och här i Sverige, så tycker hon att det finns skillnader. Hon menar att debatten i Sverige framför allt är bredare och har ett annat fokus.

– I Sverige handlat om kvinnor i så många olika branscher. Även män har gått ut och sagt att det räcker nu. I Frankrike är det fortfarande begränsat till folk som har möjlighet att prata i medier. I Frankrike har det var mycket fokus kring försiktighet kring att anklaga folk. Debatten har varit väldigt annorlunda här i Sverige. Emmanuel Macron uttalade sig för första gången kring #MeToo på ett besök i Sverige, han stod jämte Stefan Löfven som pratade om att bryta strukturer medan Macron fokuserade på saker som fler poliser, berättar Anne-Françoise Hivert.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".