Emojis
Emojis. Foto: Jessica Gow/TT
KULTURNYTTS JULKALENDER 2017

Lucka 18: Hanna Jedvik om emojis och vår tids rädsla för ilska

Hanna Jedvik: En utebliven smiley har blivit ett tecken på ilska
2:00 min

Bakom dagens lucka i Kulturnytts julkalender tittar Hanna Jedvik närmare på fenomenet med de japanska känsloikonerna som kallas emojis.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Så här lät det lite tidigare i höstas i tv-programmet "Breaking News" när Fredrik Wikingsson höll en liten lektion i emojikunskap.

Men nu får kanske vi alla lära om, eller åtminstone vidareutbilda oss eftersom det i förra veckan blev känt att ytterligare 17 emojisymboler lanseras. Nyligen pratade jag med en regissör från ett av våra nordiska grannländer som vittnade om hur hon hade skapat oro i leden i kontakten med den svenska teatern när hon inte avslutat sitt mejlutskick med en handfull glada smileys.

Detta sagt med ett visst mått av sarkasm och överdrift förvisso, men det intressanta är att vi med dessa känsloikoners hjälp har gått ifrån att försäkra oss mot missförstånd som ryms i skriftspråket brist på nyanser som verklighetens ansiktsuttryck och tonfall har att erbjuda till att bli helt beroende av leenden, tårar och hjärtan.

Nu har vi alltså kommit till den punkt där en utelämnad leende gubbe ses som ett tecken på ilska. Så frågan är var detta ska sluta. Kommer vi i framtiden skriva bort nyanserna även i litteraturen och ersätta poesins glidningar och antydningar med färgglada symboler och gråtskrattande figurer. Och kommer tidningarnas kultursidor att pyntas med stjärnor, ballonger och sprakande konfetti i sin iver att undvika den fruktande ilskan.

Lyssna på alla luckor i Kulturnytts julkalender

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".