Lizzie Scheja
Lizzie Scheja driver föreningen Judisk kultur Foto: Ania Scheja

Lizzie Scheja: Den judiska kulturen blomstrar

Chanukka firas med boksamtal på föreningen Judisk kultur
1:37 min

Trots de senaste antisemitiska dåden pågår verksamheten som vanligt, berättar Lizzie Scheja som driver föreningen Judisk kultur i Sverige.

Samtidigt som många svenskar idag firar ljusets drottning Lucia pågår den judiska högtiden Chanukka med ljuständning och kulturella aktiviteter.

Ikväll den 13 december arrangerar föreningen Judisk kultur en ljuständning på Konstakademien i Stockholm med diskussioner om två aktuella böcker.

– Den judiska kulturen blomstrar. Det finns mycket utbud, och det pågår många evenemang över hela landet. Vi är bara en aktör, det finns många andra aktörer i det judiska livet, säger Lizzie Scheja.

Föreningen Judisk kultur är en oberoende förening som arrangerar olika judiska kulturarrangemang i Sverige.

– I kväll kommer vi att prata om två saker. Dels vår egen bok som kom ut nyligen – "Cosmopolitism, Heidegger, Wagner: Jewish Reflections", som är olika essärer och reflektioner från människor så som Herta Müller, Zygmunt Bauman och många andra. 

Under kvällen diskuteras även boken "Deutschsprachige jüdische Migration nach Schweden" som reflekterar över de tysktalande judar som emigrerat till Sverige och deras roll i det svenska samhället. 

Är du bekymrad över den judiska kulturens framtid i Sverige?

– Nej, jag är inte bekymrad över den judiska kulturens framtid i Sverige, Europa eller världen. Den judiska kulturen kommer att fortsätta att leva och blomstra. Det är en viktig del av den Europeiska kulturen. Jag är inte alls orolig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".