Biografbesöken ska kartläggas. Foto: Dan Hansson/SvD/SCANPIX
Foto: Dan Hansson/SvD/TT

Ny biosajt för oberoende biografer

2:05 min

Idag lanseras den nya sajten bio.se, där publiken kan hitta visningar och biljetter till de oberoende svenska biografer som inte ingår i SF Bio.

Jens Lanestrand, projektledare på Biografcentralen som driver sajten, menar att det har blivit allt svårare för de mindre biograferna runt om i landet att nå ut i mediebruset. Enligt honom startar man sajten av två anledningar.

– Ett: Att få publiken att upptäcka alla de här unika, fantastiska biograferna. Och två: Att de ska upptäcka ett bredare utbud av filmer.

Sedan den nya statliga filmpolitiken infördes, har flera grupper flaggat för att en höjning av biomomsen skulle kunna slå hårt mot särskilt de mindre biograferna på landsbygden.

Bio.se har utvecklats sedan innan den nya filmpolitiken blev känd och Jens Lanestrand tror att plattformen kommer att underlätta för och locka mer publik till de ofta ideella biograferna oavsett om villkoren blir tuffare.

Samtidigt är sajten inte kostnadsfri att driva. Just nu får den tillfälligt stöd av bland andra Filminstitutet.

Kommer det att vara dyrare att köpa en biljett på bio.se än i luckan?

– Nej. När vi sedan ska stå på egna ben så bidrar biograferna med en förmedlingsavgift per biljett.

En motiverad avgift, menar Katrina Mathsson, verksamhetsledare på Folkets Bio vars 19 biografer kommer att vara anslutna till bio.se.

– Själva tanken är ju att det ska bli lättare att hitta och att det ska generera fler besök. Det är svårt att hitta till våra biografer eftersom vi har en dominerande biografkedja som folk söker sig till. Då hittar man inte till de andra biograferna. Så vi tycker att det är väldigt bra att samla alla biografer, säger hon.

När sajten nu lanseras är 124 av Sveriges 340 oberoende biografer med på tåget, vilket gör sajten till landets största biosajt sett till antal biografer. Jens Lanestrand tror att fler kommer att ansluta, men är redan nu nöjd med spridningen över landet.

– Man kommer att få upp visningar inom 70 kilometers avstånd. Om det inte dyker upp några visningar i Norrbottens inland så får de höra av sig och så får vi jobba efter det, säger han och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista