Cirka 620 000 rohingyas har flytt undan våldet i den burmesiska delstaten Rakhine.
Cirka 620 000 rohingyas har flytt undan våldet i den burmesiska delstaten Rakhine. Foto: A.M. Ahad/TT

De två gripna journalisterna i Burma riskerar höga fängelsestraff

Margita Boström: Journalister, satiriker och aktivister har gripits och lagförts för ärekränkning i en snabb takt det senaste året
1:04 min

I tisdags kväll greps två journalister som arbetade för nyhetsbyrån Reuters. Nu riskerar de upp till 14 års fängelse. Margita Boström rapporterar från Bangkok.

Pressfriheten i Burma har gått på bakslag efter bakslag sedan den folkvalda regeringen med Aung San Suu Kyi tillträdde förra året.

De båda journalisterna, Wa Lone och Kyaw Soe Oo, var inbjudna att träffa två poliser på en restaurang i Rangoon i tisdags kväll. De båda poliserna hade tidigare arbetat i Rakhaine. Senare under kvällen greps alla fyra. Nu riskerar de fängelse för att de ska ha planerat att skicka viktig säkerhetsinformation om säkerhetsstyrkorna i Rakhaine till utländska medier, säger inrikesdepartementet.

– Vi kommer att vidta åtgärder mot både poliserna och journalisterna, sa regeringens talesperson i ett uttalande och släppte samtidigt ett foto där man ser journalisterna stå med handfängsel. Bredvid dem låg deras mobiltelefoner och dokument.

Båda har jobbat med nyheter och reportage för nyhetsbyrån Reuters kring de statslösa rohingya i Rakhaine.

Under det senaste året har regeringen slagit ner på media otaliga gånger och nyligen greps två utländska och två lokala journalister i huvudstaden Nyi Pyi Taw för att de ska ha flugit med en drönare över parlamentet. De väntar på rättegång.

Journalister, satiriker och aktivister har gripits och lagförts för ärekränkning i en snabb takt det senaste året. Inte ett enda fall har slutat med en friande dom visar en nyligen gjord studie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".