Benny Andersson närvarade vid invigningen av orgeln i Acusticum år 2012.
Benny Andersson närvarade vid invigningen av orgeln i Acusticum år 2012. Foto: Bror Persson / TT /

Orgeln på Musikhögskolan i Piteå ljuder igen

1:05 min

Fyra år tog den att bygga och 35 miljoner kostade den. Men efter invigningen 2012 såg läget länge osäkert ut - både för orgeln och kyrkomusikerutbildningen.

Det har varit svårt att locka studenter till kyrkomusikerutbildningen, berättar Patrik Häggqvist, huvudansvarig utbildningsledare vid Musikhögskolan i Piteå och hör till Luleå tekniska universitet.

– 2015 hade vi en sökande och då ställde vi in. Sen gjorde vi en ansträngning att se över utbildningen. Syftet var väl att göra den lite bredare, säger han. 

2016 syntes resultatet av omarbetandet av utbildningen som då hade 16 sökande. Även orgeln i akustikum som lades ut för försäljning står kvar och används av flera olika inriktningar inom musik.

Även om både utbildning och orgel verkar stå trygga i Piteå för tillfället, menar Patrik Häggqvist att det finns en annan osäkerhet för framtidens kyrkomusikerutbildning.

– En konkurrens som blivit större är ju kantorsutbildningen. Tidigare så var Svenska kyrkan tydligare med att man ville ha just kyrkomusiker som gått en treårig utbildning. Nu räcker det för de flesta tjänsterna med kantorsutbildningen som är två år på folkhögskolenivå, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista