Tilde Björfors. Foto: Francesca Cerri.
Tilde Björfors. Foto: Francesca Cerri.

Tilde Björfors årets svensk

Cirkus cirkörs grundare och konstnärliga ledare tillika professorn i nycirkus Tilde Björfors har av nyhetsmagasinet Fokus utsetts till årets svensk i kategorin kultur.

Motiveringen lyder bland annat att:

"Årets svensk har sedan 1995 gjort Sverige till ett av världens ledande nycirkusländer. I sin dagliga verksamhet och i sina föreställningar kombinerar hon estetiken och underhållningen med aktuella samhällsfrågor. På så sätt bidrar hon till att öppna dörrar och vidga perspektiv i en tid när offentligheten blir smalare, både till uttryckssätt och i tanken".

Vid torsdagskvällens utdelning lät Tilde hälsa att hon "är mycket ärad över utmärkelsen och att priset samtidigt är 'ett erkännande för ett helt scenkonstområde och alla människor, artister och partners som stöttat henne och nycirkusen genom åren!'".

För närvarande arbetar Björfors med förberedelserna till Dramatenföreställningen "Kras" för barn med premiär i januari 2018 och med helaftonsföreställningen "Epifónima" med premiär i september 2018 på Östgötateatern i Norrköping och därefter åker ut på turné i såväl Sverige som Norge och Finland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista