Disney
Prislappen är motsvarande 440 miljarder kronor i aktier Foto: Richard Drew/TT

Disneyköpet beskrivs som motattack mot strömningstjänsterna

Utrikeskorrespondent Kajsa Boglind om Disneyköpet
1:49 min

Filmbolaget Disneys köp av huvuddelen av konkurrenten 21st Century Fox kan få långtgående konsekvenser för den amerikanska film och tv-industrin.

Köpet beskrivs som den största motattacken hittills mot teknikjättarnas strömningstjänster - som kapat åt sig en stor del av hemmatittandet som vanlig tv tidigare stod för.

Om köpet går igenom kommer det mesta av 21st Century Fox anrika filmproduktion med titlar som Sound of Music och andra klassiker övergå i Disneys filmbibliotek. Sammanslagningen skulle därmed ge tittarna tillgång till fler filmer och tv-serier genom Disney än exempelvis konkurrenten Netflix idag kan erbjuda.

De mer traditionella film- och tv-producenterna har på senare år pressats hårt av Netflix och teknikjättar som Amazons strömmade tv-tjänster, samtidigt som annonsörerna i allt högre utsträckning övergett tv-branschen till förmån för sajter som Google och Facebook.

Med ett större utbud och större ekonomiska muskler hoppas Disney nu kunna lansera flera nya strömningstjänster de kommande åren som ska ta upp konkurrensen. Genom köpet får man också tillgång till en stor del av ägandet av Hulu som idag är USA:s tredje största strömningstjänst.

Många är förvånade över att mediamogulen Rupert Murdock härmed ger upp en så stor del av sitt livsverk . Kvar av 21st Century Fox blir ungefär en tredjedel av bolaget som framför allt kommer satsa på den sortens tv som folk fortfarande vill se i realtid - som nyheter och sport.

Allt är dock ännu inte klart - köpet måste godkännas av både aktieägarna och konkurrensmyndigheter i USA innan affärsuppgörelsen som också inkluderar 21st Century Fox legendariska filmstudior -  kan övergå i Disneys ägo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".